Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 350 kn

Povijest japanskog čaja

Od Kine preko Chanoyua do senche

Fascinantna povijest japanskog čaja otkriva kako je kineski uvozni proizvod – zeleni čaj – postao omiljeni napitak na Otoku.

Čaj se širio iz Kine u Japan. Tijekom stoljeća Japanci su stvorili svoje vlastite i jedinstvene tradicije pijenja čaja.

Povijest japanskog čaja #1 – Rane godine

Čaj je prvi puta stigao u Japan u 8. stoljeću, a donijeli su ga japanski diplomati u posjetu Kini. Iako čaj do tada nije bio poznat u Japanu, baš u 8. stoljeću su zapisani prvi podacti o posluživanju čaja u Japanu caru Shomu.

Tijekom tog perioda dva japanska redovnika, Kukai i Saicho proveli su godine studirajući budizam u Kini. Vjeruje se kako su jedan ili oba redovnika na povratku donijela sjemenke čaja. U to vrijeme, čaj je bio dostupan samo budističkim redovnicima i plemstvu.

U 12. stoljeću redovnik pod imenom Myoan Eisai često je putovao u Kinu i donosio natrag sjemenke. Eisai je čvrsto vjerovao u zdravstvene dobrobiti čaja, a napisao je i knjigu naziva „Pijenjem čaja do dobrog zdravlja“. Tisućama godina kasnije, znanost se složila s njim kako je pijenje čaja zaista dobro za zdravlje!

Povijest japanskog čaja #2 – Chanoyu

Pijenje čaja proširilo se izvan zidina hramova i palača i postalo popularno među ratnicima i nižim plemstvom. Posljedica toga bila je ta da je čaj počinjao gubiti duhovnu važnost i umjesto toga postao je povezan s divljim zabavama i natjecanjima u pijenju čaja.

Majstor čaja Murata Juko tražio je način kako vratiti pijenje čaja njegovim duhovnim korijenima. Juko je izradio prvu samostojeću čajanu za umirovljenog generala pod imenom Ashikaga Yoshimasa. Čajana, jednostavna baraka okružena drvećem imala je namjenu postati mjestom u kojem bi pojedinac pio čaj i udubio se u duhovnu kontemplaciju bez smetnji svakodnevnog života.

Tradiciju ceremonije čaja kasnije je razvio Takeno Joo. Joo naglašava važnost prijateljstva između domaćina i gostiju, iskazanom praćenjem 12 propisa dobrog ponašanja tijekom ceremonije čaja.

Konačno, majstor čaja Sen Rikyu podrobnije je razradio zahtjeve koje ceremonija čaja treba ispuniti naglašavajući važnost izvođenja ceremonije do savršenstva. Vjerovao je kako su koncentracija i trud uloženi u ceremoniju čaja neka vrsta meditacije. Također je imao i veliki utjecaj na estetiku ceremonije čaja, a bio je naklonjen jednostavnom rustikalnom posuđu i dekoracijama.

Do kraja 16. stoljeća razvijen je i utemeljen ritual poznat kao japanska ceremonija čaja.

Tradicija Chanoyu se i danas prakticira u Japanu.

Povijest japanskog čaja #3 – Uspon senche

Međutim, tijekom 17. stoljeća nova tradicija pijenja čaja postala je popularna među japanskom intelektualnom elitom. Reagirajući na formalnost Chanoyua, ti intelektualci su počeli piti senchu slobodnih listova u neformalnoj ceremoniji čaja.

Glavna prednost pijenja senche bila je što nije zahtijevala prethodnu pripremu pa je omogućavala spontanije uživanje među prijateljima od zelenog čaja.

Iako se ritual pijenja senche razvio, glavna svrha je bila omogućiti pripremu čaja s najboljim mogućim okusom. Sencha ritual je bio povezan i s cijenjenjem kineske umjetnosti, filozofije i učenja.

Pijenje senche postalo je iznimno popularno, bilo tijekom formalne „sencha“ ceremonije ili među grupom prijatelja koji vode žive diskusije.

Moderna metoda obrade senche sastoji se od parenja, motanja i sušenja listova i izumio ju je Soen Nagatani 1740 godine.

Danas je sencha najpopularnija vrsta japanskog zelenog čaja.

Povijest japanskog čaja #4 – Sadašnjost

U današnje vrijeme, Japanci konzumiraju 80.000 tona zelenog čaja svake godine. Japan je poznat po finim zelenim čajevima, od kojih se ističu sencha i matcha.

Proizvodnja zelenog čaja u Japanu oslanja se više na modernu tehnologiju i mehanizaciju nego proizvodnja zelenog čaja u Kini.

Ručno branje listova čaja je manje uobičajeno, a većina čaja obrađuje se strojno u tvornicama.

Takav način proizvodnje je mnogo efikasniji i osigurava da Japan nikada ne ostane bez svog nacionalnog napitka.