Tip | Sirovi pu-erh | Zreli pu-erh |
Izgled |   | U obliku kolača, gljive i cigle. |
|    | U obliku kolača, gljive, cigle i san cha. |
|
Obrada | Obrada uključuje skladištenje na prirodan način. Odmah nakon branja, listovi se oblikuju u kolač, gljivu ili ciglu. Prije toga se listovi suše na suncu i rolaju. | Zreli čaj se radi od sirovog pu-erha procesom slaganja i „kuhanja“ koji dolazi nakon sušenja na suncu i rolanja. Nakon završetka obrade čaj se stavlja u kalupe. |
Proces obrade sirovog pu-erha zove se shai qing mao cha. Procesom „kuhanja“ iz sirovog pu-erha nastaje zreli. Sam proces zrenja nastao je 1973. u tvornici u Kunmingu. Iako bi na deklaraciji moglo biti navedeno da se radi o zrelom pu-erhu, treba paziti na godinu. Svi pu-erhovi prije 1973. napravljeni su metodom nefermetacije. |
Pakiranje i čuvanje | Sirovi čaj: Fengqing Raw Pu-erh Cake Tea 2006 Paddy Flavor | Zreli čaj: Fengqing tribute Pu-erh Cake Tea 2007 |

Čuvanje: u vrećicama koje omogućavaju da čaj ostane čist i suh, bez vlage. | 
Čuvanje: isto kao i sirovi čaj |
Boja pakiranja: zelena | Boja pakiranja: tamno smeđa ili crvena |
Miris i aroma | Miris kestena. | Blag i zemljan miris i aroma |
Boja listova | Tamno zeleni sa smeđim ili bijelim vrhovima koji imaju pruge. | Tamno crvena do tamno smeđa. |
Boja tekućine | Bistra žuta | Tamno crvena |
Okus | Ovaj čaj je jači od zelenog čaja, a jačinom mirisa pomoći će u stimulaciji želuca i proizvodnji sline. | Procesom fermentacije smanjuje se gorčina i čaj dobiva dubok miris i divnu aromu. |
Čajni listići | Žuto zeleni ili tamno zeleni, vlažni i mekani | |
| Tamnije boje, listovi nisu mekani niti vlažni. |
Za vas | Ovaj čaj je odličan za gubitak tjelesne težine i protiv želučanih bolova. | Osim što pomaže kod gubitka kilograma i želučanih tegoba, pomaže u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola. |