Tip |
Sirovi pu-erh |
Zreli pu-erh |
Izgled |
|
U obliku kolača, gljive i cigle. |
|
|
U obliku kolača, gljive, cigle i san cha. |
|
Obrada |
Obrada uključuje skladištenje na prirodan način. Odmah nakon branja, listovi se oblikuju u kolač, gljivu ili ciglu. Prije toga se listovi suše na suncu i rolaju. |
Zreli čaj se radi od sirovog pu-erha procesom slaganja i „kuhanja“ koji dolazi nakon sušenja na suncu i rolanja. Nakon završetka obrade čaj se stavlja u kalupe. |
Proces obrade sirovog pu-erha zove se shai qing mao cha. Procesom „kuhanja“ iz sirovog pu-erha nastaje zreli. Sam proces zrenja nastao je 1973. u tvornici u Kunmingu. Iako bi na deklaraciji moglo biti navedeno da se radi o zrelom pu-erhu, treba paziti na godinu. Svi pu-erhovi prije 1973. napravljeni su metodom nefermetacije. |
Pakiranje i čuvanje |
Sirovi čaj: Fengqing Raw Pu-erh Cake Tea 2006 Paddy Flavor |
Zreli čaj: Fengqing tribute Pu-erh Cake Tea 2007 |
Čuvanje: u vrećicama koje omogućavaju da čaj ostane čist i suh, bez vlage. |
Čuvanje: isto kao i sirovi čaj |
Boja pakiranja: zelena |
Boja pakiranja: tamno smeđa ili crvena |
Miris i aroma |
Miris kestena. |
Blag i zemljan miris i aroma |
Boja listova |
Tamno zeleni sa smeđim ili bijelim vrhovima koji imaju pruge. |
Tamno crvena do tamno smeđa. |
Boja tekućine |
Bistra žuta |
Tamno crvena |
Okus |
Ovaj čaj je jači od zelenog čaja, a jačinom mirisa pomoći će u stimulaciji želuca i proizvodnji sline. |
Procesom fermentacije smanjuje se gorčina i čaj dobiva dubok miris i divnu aromu. |
Čajni listići |
Žuto zeleni ili tamno zeleni, vlažni i mekani |
|
|
Tamnije boje, listovi nisu mekani niti vlažni. |
Za vas |
Ovaj čaj je odličan za gubitak tjelesne težine i protiv želučanih bolova. |
Osim što pomaže kod gubitka kilograma i želučanih tegoba, pomaže u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola. |