oolong čaj

O OOLONG ČAJU

U porodici kineskih čajeva, oolong čaj, koji je polu-fermentiran, nalazi se između nefermentiranog zelenog čaja i fermentiranog crnog čaja (zvanog crni na Zapadu, a u Kini crveni). Postotak fermentacije varira od 8% do 70%. Oolog se ponekad piše kao „Wulong“, no značenje je isto: Oo (Wu) znači Crni a Long znači Zmaj. Oolong čaj je u Kini također poznat kao „Qing Cha“.

Prema regiji u kojoj raste i proizvodi se, postoje četiri glavne kategorije oolong čaja:

Provincija Fujian (sjeverna): Wu Yi Tea (zvan i Cliff Tea, Rock Tea)

Provincija Fujian (južna): Tie Guan Yin (zvan i Chinese Oolong, Iron Buddha, Buddha of Mercy, Gun Yam)

Provincija Guangdong: Phoenix Oolong (zvan i Dan Chong Tea)

Taiwan: Tung Ting, High Mountain, Alishan, Baojung

PROIZVODNJA

Proizvodnja oolonga odvija se u 7 faza:

1)    Venuće

Ubrani listovi se rasprostru u unutrašnjem prostoru ili vani na suncu. To izvlači vlagu na površinu, omekšava listove, započinje prirodnu enzimsku fermentaciju i daje bazu za sljedeću fazu. Na taj način se smanjuje travnati okus čaja.

2)    Bacanje/ okretanje

U Kini se naziva „trešnjom“, jer su se ranije listovi jednostavno tresli u košarama od pruća. Danas se ova faza odvija mehanički kako bi se listovi stanjili. To poboljšava oksidaciju i miješa kemijske elemente stabljike s listovima, uklanjajući gorčinu i uravnotežujući okus čaja.

3)    Oksidacija (djelomična i potpuna)

Ovaj korak u proizvodnji crnog i oolong čaja nastavlja prirodni proces fermentacije omogućavajući listovima da odstoje nakon venuća i bacanja. Dozvoljeno vrijeme određuje razinu fermentacije za izradu čaja. U ovoj fazi listovi postaju tamnije zeleni ili čak i crveni zbog razbijanja stanične strukture unutar listova. Čaj počinje razvijati travnate, cvjetne ili voćne karakteristike okusa.

4)    Fiksiranje („ubijanje zelenila“)

Zaustavlja prirodnu fermentaciju i procese rasta unutar listova bez da ih ošteti. Koristi se parenje listova, ručno pritiskanje u vrućoj posudi i tehnike pečenja. Proces je baza sljedećeg procesa.

5)    Valjanje/  formiranje

Listovi prolaze kroz vruće i hladne valjke kako bi se listovi stanjili, što omogućava oblikovanje listova i pojačava okus čaja.

6)    Sušenje

Stabilizira konačnu vlažnost listova, zaustavlja fermentaciju, sprečava razvoj plijesni, otklanja travnati okus listova i razvija aromu čaja. Koriste se metode sušenja na suncu, zagrijavanje u posudi i vrući zrak.

7)    Paljenje

Koriste se razne metode prženja u posudi ili košari pomoću ugljena kao bi se čaju dao karakteristični dimljeni ili voćni okus.

ČUVANJE

Zbog obrade kojom se zadržava prirodnost, listovi su izloženi prirodnom smanjenju enzima oksidacijom i brže su kvarljivi od ostalih čajeva.

Oolong čaj najbolje je čuvati na hladnom, suhom mjestu u nepropusnom spremniku ili čak u hladnjaku. Preporučuje se hlađenje koje poboljšava okus čaja i produžuje mu rok trajanja. Čaj koji se čuva hlađenjem ne smije se nakon hlađenja držati u grijanom prostoru kako se čaj ne bi pokvario.

ZDRAVSTVENA KORIST

Kineskom čaju pripisuju se mnoge zdravstvene koristi, od osjećaja dobrobiti do gotovo čarobnih izlječenja. Prosječnom zapadnjaku crni čaj je interesantan zbog utjecaja na gubitak težine i tvrdnje o prevenciji raka zbog antioksidanata koje čaj sadrži. Svaka osoba treba sama procijeniti točnost navedenih tvrdnji.

Iako tradicionalna kineska medicina stoljećima navodi dokaze o ljekovitosti, malo modernih istraživanja potkrepljuje te dokaze. U posljednje vrijeme se dovodi u pitanje i imaju li antioksidanti ikakav utjecaj na prevenciju bolesti.

Vjerujemo da svaki prehrambeni proizvod može imati i pozitivne i negativne utjecaje na zdravlje u određenom stupnju i za različite pojedince. Ne preporučujemo pijenje čaja zbog zdravstvenih dobrobiti. Nemojte misliti da je mudro preporučiti pijenje čaja za išta osim za uživanje u predivnom okusu i doživljaju uživanja u čaju vama samima ili s prijateljima.

Napominjemo koristi koje tradicionalna kineska medicina prepoznaje u oolong čaju:

–        Polifenoli sprečavaju karijes

–        Visok izvor vitamina C koji je dobar za kožu

–        Može umanjiti iritacije kože

–        Može povećati metabolizam masnoća

–        Može smanjiti kolesterol

–        Opušta mišiće bronhija

–        Regulira tjelesnu temperaturu

KOFEIN

Obično se govori da čaj ima više kofeina od kave. Također se čuje i obrnuto. S obzirom na vrste i čaja i kave i načine na koji se obrađuju i pripremaju za konzumaciju, obje tvrdnje treba uzeti u razmatranje.

Koliko kofeina imaju čaj  i kava?

Prema detaljnoj studiji koju je objavila britanska vlada 2004, čajevi imaju 40 mg kofeina , instant kava 54 mg, a mljevena kava 105 mg po serviranju.

Općenito se vjeruje da kineski zeleni čaj ima manje kofeina od crnog čaja. Velik broj studija i rasprava pokazuje kako to možda nije slučaj. Ustvari, zeleni čaj ima više kofeina od crnog čaja.

Većina crnog čaja izvezenog na Zapad je iz Indije, a biljka Camelia assamica od koje se radi indijski čaj ima više kofeina od vrste Camelia sinensis od koje se radi kineski čaj. Također, čini se kako proces oksidacije koji se koristi u proizvodnji kineskih crnih čajeva prije smanjuje kofein,nego što ga povećava, kako se prije mislilo. Kada uspoređujete kineski zeleni čaj s kineskim crnim čajem, sadržaj kofeina u kineskom zelenom čaju čini se višim od onog u kineskom crnom čaju. Oba čaja imaju manje kofeina od indijskog crnog čaja, a sve vrste čajeva imaju značajno niži sadržaj kofeina od kave.

Budući da su oolong čajevi polu-fermentirani, općenito možemo smatrati da je razina kofeina između nefermetiranog zelenog čaja i lagano fermentiranog crnog čaja.

(Napomena: koristimo izraz „kineski crni čaj“ koji je uvriježen na Zapadu kako bismo opisali čaj poznat u Kini kao crveni čaj. Pravi kineski crni čajevi poznati u Kini su oni koji su prošli naknadnu fermentaciju, zreli čajevi kao pu-erh čaj.)

Ako ste osjetljivi na kofein, postoji način na koji možete smanjiti njegov nivo. Najbolja priprema čaja je korištenjem tradicionalne kineske metode Gong Fu Cha („priprema čaja s velikom vještinom“). Ova strogo kontrolirana metoda pripreme čaja posebna je zbog upotrebe malih čajnika i više prelijevanja s vrlo kratkim vremenima namakanja od samo nekoliko sekundi. Takav način pripreme pojačava okus svake vrste čaja i smanjuje kofein u usporedbi sa zapadnjačkim načinima pripreme čaja. U Gong Fu Cha, prvo prelijevanje koristi se za ispiranje listića i prolijeva se, tako da se ne konzumira. Prvom vodom ispire se i velika doza kofeina koji je jako topljiv u vodi.