Objavljeno

Monkey picked tea – Čaj koji su brali majmuni

U vrijeme drevne Kine, u davnoj prošlosti kada još nije bilo čajnih nasada, po čaj se odlazilo u šume gdje je rastao divlji čajevac. Najljepši listići krasili su vrhove stabala na nedostupnim mjestima i tako ostajali neubrani. Jednog dana pojavio se Yang Hsien, berač i majstor čaja, koji je sa sobom u šumu vodio majmuna kojeg je kao napušteno mladunče uzeo k sebi. Inteligentna životinjica shvatila je da Yang Hsien pokušava doseći listiće na visokim granama i odmah mu je veselo priskočila u pomoć donijevši mu nekoliko listića. Nakon tog dana vrlo je lako naučio majmuna da bere samo najbolje listove. Priča se pročula i proširio se takav način berbe. Čaj koji su brali dresirani majmuni bio je najviše kvalitete te je, kao vrsta za sebe, bio vrlo cijenjen među ljubiteljima čaja.
Danas naziv „Monkey picked tea“ označava pomno probrani čaj vrlo visoke kvalitete.