Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 350 kn

Ocjenjivanje kvalitete čaja!

Po završetku procesa prerade čaj s tisuća plantaža mora naći kupca. Nadzor nad proizvodnjom i kvalitetom čaja u Kini imaju uredi jedinstvenog državnog poduzeća koje se bavi izvozom čaja i drugih prirodnih proizvoda. Na temelju veoma preciznih kriterija utvrđeni su standardi kvalitete određenih čajeva, a svaki standard ima svoj broj, tj. šifru. Dio proizvedenog čaja namijenjenog izvozu brižljivo se ispituje, razvrstava i miješa kako bi se dobile tražene skupine iste kakvoće. Posao utvrđivanja standarda kvalitete obavlja se veoma stručno te nema oscilacija standarda od godine do godine.

Samo najkvalitetniji čajevi prodaju se kupcima izravno na samim plantažama, tj. mjestima proizvodnje i u njiihovim je nazivima obavezno naznačeno ime plantaže te berba i kvaliteta čaja.
Sam proces ocjenjivanja kušači započinju ocjenjivanjem izgleda čaja. Listići moraju imati pravu veličinu, boju i oblik, ne smiju biti skvrčeni i ne smiju se lako mrviti. Neki od kvalitetnijih čajeva moraju imati listiće obrasle pahuljastim dlačicama, naravno bez prašine.

Sljedeća je ocjena mirisa koji mora odgovarati mirisu kakav imaju čajevi s tog područja. Osobito se pazi da čaj ne poprimi neki strani miris.

Ispitivanje završava ocjenom napitka. Elementi za ocjenjivanje su boja, aroma i okus. Ocjenjivač mora gledati, njušiti i kušati čaj pripravljen od uzorka. Ocjenjivanje čaja vrši se u odgovarajućim prostorijama pri dnevnom svjetlu, ali ne direktno izloženo sunčevim zrakama radi izjednačavanja doživljaja boja. Kušači moraju raditi neometano.
U sredini prostorije nalaze se dugački stolovi duž kojih su poredani elementi za ocjenjivanje, a u drvenim kutijicama nalaze se uzorci čaja koji su poslali prerađivači.

U redu ispred su posudice s točno odvagnutom mjerom za pripremanje napitka (2,2 grama listića). Još bliže nalaze se posudice sa poklopcem za pripravljanje čaja, a u najbližem redu su šalice u koje se izlijeva gotovi napitak.
Koliko će minuta pripravak ostati u vodi odlučuje sam kušač, no obično je to od 3 do 5 minuta.
Čaj se kuša glasnim srkanjem iz žličice, jer će tako napitak dospjeti i do zadnjeg dijela jezika te će kušač osjetiti jačinu, trpkost i ugodu okusa i na temelju toga ocijeniti kvalitetu čaja.

Poput sommeliera, kušač neće progutati, već će nakon kušanja ispljunuti tekućinu.
Tradicija zahtjeva da kušanje ide s desna nalijevo, od slabijih prema jačim uzorcima. Nakon ocjenjivanja kušač sastavlja recepturu za miješanje kušanih vrsta na temelju koje će proizvođači konačno napraviti mješavine odgovarajućeg starndarda i kvalitete za plasman na tržište.