Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 350 kn

Doživjeti čaj svim osjetilima

Baš kao i kod kave ili vina, kod izbora čaja također postoji vrlo velika razlika između visokokvalitetnog čaja i čaja niže kvalitete. Bez obzira na najkvalitetniji pribor za čaj, kvaliteta samih listića u konačnici odlučuje o tome da li ćete doživjeti čaj ili jednostavno samo popiti čaj.

Osim istraživanjem i laboratorijskim testovima, kvalitetu čaja možemo najlakše odrediti oslanjajući se na svoja osjetila. Sam izgled čaja daje nam prvi dojam. Veličina čestica čaja može varirati od vrlo malih praškastih do cijelih listića koji su formirani u razne oblike te se prilikom uranjanja u vruću vodu rastvaraju do pune veličine. Veličina čestica ukazuje na kvalitetu, jer ukoliko se radi o malim polomljenim, praškastim česticama uglavnom se radi o čaju niže kvalitete. Takve se čestice prikupljaju sa strojeva kao ostaci obrade i prodaju najčešće u vrećicama čaja.

Veličina naravno ovisi i o samoj vrsti čaja s obzirom da se neke vrlo skupe i visokokvalitetne vrste čaja obrađuju isključivo na takav način npr. Matcha, Gyokuro, Kabusecha, Sencha i još nekoliko vrsta koje se isključivo proizvode tako da su listići mljeveni ili sitno sjeckani. Zato treba dalje provjeriti boju. Treba potražiti svijetle ili tamne pune boje. Nejasna boja ili boja koja ne odgovara vrsti čaja zasigurno je znak niske kvalitete.

Iako mjerenje kvalitete mirisom i okusom može biti subjektivna metoda, ipak je vrlo korisna i jednostavna za prepoznati kvalitetan čaj.
Miris visokokvalitetnog čaja bez obzira na vrstu uvijek će imati izraženu aromu. Ako duboko udahnete, a osjetite slab miris čaja, to je znak slabe kvalitete ili starog čaja. Tu treba obratiti pažnju na dodatke u čaj, jer na primjer misirnim voćem i raznim dodatcima pokušava se često zamaskirati stari čaj pa onda umjesto pune arome zelenog čaja osjećate sve mirise osim – čaja.

Zeleni čaj trebao bi imati lagani travnati i svjež miris, osvježavajuć okus, dok crni čaj ima zemljani, cvjetni i slatki miris te dubok intenzivan okus. Iako okus varira i ovisi o vrsti čaja, pravilo je da pretjerani okusi i trpkost ukazuju na stari čaj i čaj niske kvalitete.

I za kraj, odlika kvalitetnih čajeva je i ta da se isti listići mogu, ovisno o vrsti čaja, koristiti za nekoliko namakanja. Na taj način nakon jedne šalice čaja od istih listića možete pripremiti još nekoliko i u svakoj uživati u jedinstvenom okusu čaja koje je svakim prelijevanjem drugačije i u potpunosti doživjeti čaj.