Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 350 kn

Meditacija uz čaj – trenutci istinskog mira i sreće

Čaj je stoljećima bio sastavni dio monaškog života u Japanu. Meditacija uz čaj omogućuje umu da ostane budan te da se svijest ukorijeni u njemu dok uživamo i osvještavamo pet tjelesnih osjetila – miris, okus, boju, zvuk i temperaturu.

“Postoji nešto u prirodi čaja što nas vodi u svijet tihog razmišljanja o životu.”


― Lin Yutang, Važnost življenja

Za čaj se kaže da je jedan od najjednostavnijih oblika meditacije u Zenu. Ova praksa svjesnog ispijanja čaja samo je vodič za meditaciju. Ključ je otvoriti se duhu prisutnosti i vratiti se svojim osjetilima. Tijekom čajne ceremonije dolazi do posebnog susreta između osobe koja pije i samog čaja. To su trenutci istinskog mira i sreće. 

Bancha je idealan čaj za meditaciju jer ne sadrži puno teina, a bogat je elektrolitima. Djeluje umirujuće, a istovremeno nas puni energijom. Bogata je kalcijem, vitaminom A, željezom i antioksidansima.

Ispijanje čaja – trenutci meditacije:


BUDITE PRISUTNI
Obratite pažnju na čajnik koji će se koristiti za kuhanje čaja. Obratite pažnju na oblik, boju i umijeće izrade koje se nalazi u vašim rukama.

PROKUHAJTE VODU
Jednostavno sjednite i slušajte u tišini kako voda ključa. Dok sjedite, obratite pažnu na disanje. Polagano udahnite i izdahnite osjećajući kako svaki udah pročišćuje vaša pluća i um.

KUHANJE ČAJA
Pažljivo ubacite listove čaja u čajnik. Odvojite trenutak i osjetite aromu listova čaja. Usredotočite se na svoje disanje. Kada je temperatura vode odgovarajuća, ulijte vodu u čajnik. Pratite kako se listovi čaja polako otvaraju. Promatrajte dragocjeni trenutak kada voda vraća lišće u život.

ISPIJANJE ČAJA
Nakon što ste ostavili listiće u vodi dovoljno dugo, pažljivo ulijte čaj u svoju omiljenu šalicu ili yunomi (japanska šalica za čaj). Usredotočite se na zvuk dok istačete i posljednju kap čaja. Držite šalicu u ruci.
Osjetite šalicu toplog čaja u ruci, pomirišite ga, pogledajte boju, otpijte gutljaj i osjetite okus.

ZAHVALITE
Odvojite trenutak da izrazite svoju zahvalnost za sve što je bilo potrebno da ova šalica čaja postane stvarnost. Ako vam um počne lutati, pomislite na tri stvari na kojima ste trenutno zahvalni. Uživajte u miru i prepustite mu se.