Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Tong Mu Xiao Chi Gan (Lapsang Souchong)

Od: 3,00 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF240601-8 Kategorije: ,

Tong Mu Xiao Chi Gan (Lapsang Souchong)

Od: 3,00 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF240601-8 Kategorije: ,

Tong Mu Xiao Chi Gan (Lapsang Souchong)

Vrijeme berbe: krajem travnja 2024.
Porijeklo: Wuyishan, Tongmu, Fujian, Kina
Visisna: 560 m
Kultivar:  local mixed cultivars
Način branja: ručno

 

Tongmu je ime mjesta u selu Xingcun u gradu Wuyishan, u provinciji Fujian koje se nalazi 50 do 60 kilometara od planina Wuyishan gdje se proizvodi Yancha (rock tea).

Ovaj Xiao Chi Gan, vrsta Zheng Shan Xiao Zhonga, proizvodi se tradicionalnim proizvodnim procesom u selu Tongmu, a nedavno je postao vrlo popularan.

Za Xiao Chi Gan Lapsang Souchong koristi se pupoljak s jednim ili dva tek otvorena lista. Bere se krajem travnja i svibnja u čajnom vrtu u Tong Mu Guanu. Smatra se da je najkvalitetniji Xiao Chi Gan napravljen od listića sa stabala čaja koja rastu na stijenama, a kultivar treba biti lokalni miješani kultivar.

Obrada Xiao Chi Gan crnog čaja podrazumijeva uvenuće-valjanje-fermentaciju-prženje-pečenje sušenje.
Prženje Xiao Chi Gana se vrši tradicionalno na željeznoj tavi, kao i zeleni čaj. Prženje ubija enzime u čaju i zaustavlja fermentaciju crnog čaja na kritičnoj točki.

Pečenje Xiao Chi Gana provodi se u pećnici te se može se grijati na struju ili na ugljen. Iako je temperaturu kod pečenja drvenim ugljenom puno teže kontrolirati, ipak daje bolju kvalitetu nego zagrijavanje električnom energijom.

Xiao Chi Gan na engleskom znači mali, crveni i slatki. List je malen, jedan pupoljak, dva lista iz mješovite sorte čaja s malim listovima koji rastu u kamenjarima, crvenkasta boja natopljenog lista je pokazatelj dobre obrade, a okus je slatkast.

Proizvodi se od jednog izdanka s dva lista pa nije potrebno puno vremena za ručno branje listova kao što je slučaj s Jin Jun Meiom koji se proizvodi samo iz jednog pupa.

Ovaj čaj ima voćnu i cvjetnu aromu, slatkast i svilenkast okus, a njegov snažan okus ostaje i nakon višestrukog kuhanja. Njegovi listovi imaju bogat miris, a ne osvježavajući.

 

Priprema – čajnik:
• 2-3 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 90°C
• prelijevanja 4: 2 min, 2,5 min, 3 min, 3,5 min

Priprema – gaiwan:
• 5 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 90°C
• prelijevanja 7: 15s, 15s, 20, 25s, 30s, 40s, 60s