Vrijeme berbe: početkom travanja 2025.
Porijeklo: Xinyang, Henan, Kina
Visina vrta: 750 m
Kultivar: Xin Yang 10 Hao
Način branja: ručno
Poznat kao jedan od najukusnijih i najmirisnijih kineskih zelenih čajeva. Bogat blijelim dlačicama koje daju posebnu aromu.
Xin Yang Mao Jian je vrsta zelenog čaja porijeklom iz provincije Henan u središnjoj Kini. Vrtovi čaja nalaze se na planinskim regijama s prosječnom nadmorskom visinom od 500 do 800 metara. Svake zime, kada su planine prekrivene snijegom, dok je većina drugih biljaka uvenula, stabla čaja Xin Yang Mao Jian i dalje čvrsto odolijevaju surovim vremenskim uvjetima, stekavši reputaciju jednog od najotpornijih kineskih čajeva.
Antioksidansi u zelenim čajevima pomažu u blokiranju oksidacije LDL (lošeg) kolesterola, povećanju HDL (dobrog) kolesterola i poboljšanju funkcije arterija. Kineska studija objavljena nedavno u časopisu Archives of Internal Medicine pokazala je smanjenje rizika od hipertenzije za 46-65% kod redovitih konzumenata zelenog čaja u usporedbi s onima koji ga ne piju.
Priprema – čajnik:
- 3 g čaja
- 200 ml vode
- temp. 80°C
- prelijevanja 3: 1,5 min, 2 min, 3 min
Priprema – gaiwan:
- 5 g čaja
- 100 ml vode
- temp. 80-85°C
- prelijevanja 4: 30s, 40s, 50s, 100s