Podrijetlo: Yixing, Jiangsu, Kina
Kapacitet: 270 ml
Vrsta gline: Duan Ni
Dou Qing Yixing čajnik s 2 šalice i bokalom, ručno izrađen od strane certificiranog Yixing umjetnika Wu Ronghua. Elementi od bambusa na izljevu, ručki, gumbu poklopca i tijelu ovog čajnika u obliku tikve (Hu Lu) izrađeni su od ljubičaste gline (Zi Ni) tehnikom fine aplikacije. Poklon kutija uključuje potvrdu o autentičnosti od umjetnika.
Appliqué (tie hua) tradicionalna je dekorativna tehnika koja se koristi u Zisha čajnicima, a uglavnom se nanosi na tijelo, poklopac, ručku i vrat. Ova tehnika uključuje korištenje istih ili različitih glinenih materijala za stvaranje cvijeća, lišća i drugih uzoraka. Komponente su oblikovane preciznim alatima i zalijepljene za čajnik glinenom pastom.
Glina Douqing Ni je rijetka vrsta gline pomiješana od raznih izvornih ruda s planine Huanglong. Čajnici napravljeni od Douqing Ni gline povećavaju okus čaja i idealni su za kuhanje Oolong čajeva kao što su Tieguanyin i Da Hong Pao.
Čajnik, šalice i bokal dolazi s poklon kutijom i potvrdom o autentičnosti umjetnika.
Yixing čajnici su odlična investicija, jer pravilnom pripremom i održavanjem, poboljšavaju okus, miris i boju čaja, a s vremenom će postati i vrijedniji.
Važno je da prije prve upotrebe pripremiti čajnik.
Glina upija okuse te nikako nemojte koristiti deterdžente!
Prvi korak je pažljivo ispiranje iznutra i izvana hladnom vodom i uklanjanje nečistoća ako je slučajno zaostala koja mrvica. Provjerite da li voda slobodno curi kroz izljev. Zatim je potrebno prokuhati čajnik u loncu.Stavite čajnik i poklopac odvojeno u sredinu lonca. Napunite posudu s toliko vode da lonac i poklopac budu potpuno prekriveni vodom.
Pustite da lagano kuha 1 sat. Važno: nemojte dopustiti da zavrije jer se čajnik može oštetiti jer se previše pomiče unutar posude. Samo neka se lagano kuha .Posuđe za čaj nakon kuhanja ostavite u posudi za kuhanje i ostavite da se postupno ohladi prije nego što ga izvadite.
Vodi u kojoj se kuha čajnik može se dodati i čaj. Taj korak nije neophodan već je stvar osobnog ukusa. Dok neki tvrde da je bolje pustiti da Yixing glina polako upija čaj tijekom redovite upotrebe, drugi vjeruju da će kuhanje čajnika u čaju omogućiti da brže dostigne patinu koju svi priželjkujemo.
Yixing čajnik uvijek čistite samo i isključivo vodom.
Yixing čajnici su uglavnom namijenjeni samo jednoj određenoj vrsti čaja, baš iz razloga što svakim kuhanjem dobivaju patinu i razvijaju bolji okus sljedećeg čaja.
Nemojte u istom čajniku raditi crni, a zatim npr. bijeli ili zeleni čaj. Najbolje se opredijeliti za jednu vrstu.