Porijeklo: Japan
Zapremina: 200 ml
Japanski glineni čajnik ručne izrade s keramičkim cjedilom. Ovaj kyusu iz Shōryū peći, napravio je majstor Shōji Umehara rođen 1945. godine u Tokonameu (prefektura Aichi, Japan) i jedan je od majstora keramike koji je certificiran kao tradicionalni majstor. Umehara je postao poznat po svom jedinstvenom načinu izrade klasičnog Tokoname-yaki kyusua inspiriranom tenmokuom.
Ovaj stručno izrađeni Tokoname-yaki kyusu (čajnik) izrađen je od gline Tokoname kokudei koja ima ista svojstva kao legendarni crveni shudei, ali se peče u redukciji što mu daje duboku crnu boju. Vanjski dio čajnika ukrašen je Shōryūovim potpisom.
Tokoname-yaki je vrsta japanske keramike koja tradicionalno dolazi iz Tokonamea u prefekturi Aichi, Japan gdje se keramika izrađuje od 12. stoljeća.
Korištenje i održavanje:
- Prati čistom vodom
- Ne prati u perlici posuđa
- Ne stavljati u pećnicu ni mikrovalnu pećnicu
- Ne stavljati na štednjak niti blizu otvorenog plamena