Porijeklo: Japan
Zapremina: 100 ml
Japanski glineni čajnik ručne izrade s keramičkim cjedilom. Ručno izrađen u Tokonameu u Japanu – Maekawa Junzo.
Prekrasan čajnik savršenog kruga i boja “nulte zasićenosti” , tj. bez boje. Sastoji se od mješavine planinskog tla Tokoname s glinom Tajimi i Seto.
Majstor Junzō Maekawa rođen je 1976. godine i odrastao je u Tokonameu. Četvrta je generacija majstora Maekawa keramike . Osnovana u ranoj eri Taishō (1912.-1926.), obiteljska peć je dugo bila specijalizirana za proizvodnju velikih predmeta od keramike poput vaza, lončanica i tradicionalnih japanskih vrtnih ukrasa. Osim ovih pozamašnih predmeta, Junzō Maekawa također je proširio svoj asortiman na posuđe i čajnike koji su mu donijeli brojne nagrade uključujući dvije nagrade Chouza s prestižnog (National Biennial Ceramics Competition) natjecanja keramike održanog u Tokonameu. Čuvajući drevne tehnike unutar suvremenog dizajna, obitelj Maekawa predana je izradi proizvoda koji zadovoljavaju potrebe i ukuse današnjih ljudi..
Tokoname-yaki je vrsta japanske keramike koja tradicionalno dolazi iz Tokonamea u prefekturi Aichi, Japan gdje se keramika izrađuje od 12. stoljeća.
Danas je posuđe Tokoname poznato po svojoj legendarnoj ciglastocrvenoj glini zvanoj shudei.
Majstor Junzō je strastveni ljubitelj čaja. Njegov elegantni hira-gata Tokoname-yaki kyusu (čajnik) izrađen je u čistom, modernom i minimalističkom stilu. Široki, ravni oblik ovog kyusua posebno je dizajniran za ravnomjeran kontakt između lišća i vode, što olakšava ekstrakciju umamija iz visokokvalitetne senche i gyokura. Vrlo velik gornji otvor omogućava nesmetan pogled na listiće, a i vrlo lako se čisti.
Ugrađeni keramički sasame filter savršen je za prirodno cijeđenje čaja, širokog oblika za brže točenje i manje začepljenja. Jednostavan za korištenje, vrlo lagan i ugodan za držanje. Poklopac savršeno prijanja uz otvor te ima odličan protok vode iz izljeva.
Imajte na umu da ravni kyusu zahtijeva vrlo nježno i sporo izlijevanje kako bi se izbjeglo curenje oko poklopca. Potrebno je malo vježbe da se upoznate s većim, okruglijim kyusuom s uzdignutijim izljevom.
Ovaj čajnik može se koristiti za japanski zeleni čaj, tajvanski Wenshan baozhong, Tie Guan Yin ili kineski Pu erh čaj. Bilo koja vrsta čaja se u njemu može pripremati, ali kako je glineni, potrebno se opredijeliti za jednu vrstu, jer glina upija okuse.
Korištenje i održavanje:
- Prati čistom vodom
- Ne prati u perlici posuđa
- Ne stavljati u pećnicu ni mikrovalnu pećnicu
- Ne stavljati na štednjak niti blizu otvorenog plamena