Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Lucky Cat Yixing Zisha Tea Pet

28,00 

*PDV je uključen u cijenu

Na zalihi

SKU: W07623000 Kategorija:

Lucky Cat Yixing Zisha Tea Pet

28,00 

*PDV je uključen u cijenu

Na zalihi

SKU: W07623000 Kategorija:

Lucky Cat Yixing Zisha Tea Pet

Materijal: Duan Ni
Porijeklo: Yixing, provincija Jiangsu, Kina
Dimenzije: 7.5 cm x 8 cm
Napomena: Mogu postojati neke razlike, budući da je ručno izrađen i ručno izmjeren.

Lucky Cat (ili mačka koja doziva) je uobičajena japanska figurica za koju se često vjeruje da vlasniku donosi sreću. Ovaj sretni ljubimac izrađen je od gline Duan Ni. Izvrsnom izradom postignut je živahan izgled. Posebnom tehnikom “la mao” izraženo je krzno. U rukama mačke nalazi se i novčić koji ima prekrasnu simboliku privlačenja blagostanja i bogatstva. Ovo je prekrasan mali ukras koji se može koristiti bilo gdje.

Stara kineska izreka kaže da “blaga vatra stvara slatki slad”. Ovo vrijedi i za prelijevanje ljubimaca čajem čime  se oni mogu “odgojiti“.  Potrebno ih je tijekom ceremonije prelijevati  čajem kako bismo ih nahranili. Kako s vremenom i većim brojem prelijevanja boja sve više sazrijeva, ljubimci postaju stalni dio Gongfu seta.

Za prelijevanje, tj. hranjenje ljubimca, može se koristiti bilo koja tekućina iz ceremonije: voda korištena za izvorno zagrijavanje šalica, tekućina od prvog ispiranja lišća ili ostaci čaja od svakog namakanja. Potrebno je ravnomjerno prelijevati tekućinu preko figurice. Neravnomjerno nanošenje rezultirat će pjegavim izgledom. Nakon što se osuši, može se slobodno dirati.

Okrug Yixing poznat je kao kineska prijestolnica keramike zbog svoje duge povijesti koja traje već 6500 godina. Područje se može pohvaliti obilnim izvorima argila, čaja, bambusa i drvenog ugljena, od kojih svaki doprinosi važnom osnovnom materijalu za izradu keramike. Proizvodi Yixing Zisha osvojili su nebrojene nagrade kako kod kuće u Kini, tako i u inozemstvu s nekoliko iznimnih radova predstavljenih kao nacionalni darovi tijekom međunarodne diplomacije.

Čajni ljubimac (tea pet) je mala keramička figurica koju ljubitelji čaja drže za sreću na stoliću tijekom čajne ceremonije. Neki majstori čaja vjeruju da kada usvojimo čajnog ljubimca, on nema dušu. Prelijevanje čajem (koji ima dušu), dajemo dušu i našem malom ljubimcu.

Ljubimci se izrađuju od zisha ili Yixing gline iz regije u blizini Yixinga u provinciji Jiangsu u Kini. Slično Yixing čajnicima napravljenim od iste gline, čajni ljubimci su neglazirani i uglavnom su jednobojni s hrapavom površinom. Obično ga se stavlja na stolić za čaj i polijeva se tijekom čajne ceremonije. Budući da figurice nisu glazirane, upijaju dio čaja što rezultira time da s vremenom mijenjaju boju te upijaju miris čaja. Pore gline ispunjavaju se ostacima čaja, a dodatni slojevi čaja rezultiraju stvaranjem sjaja na površini.

Glineni čajni ljubimci potječu još iz Yixinga za vrijeme dinastije Yuan, Kina iz 13. stoljeća. Yixing je poznat po svojoj glini (zisha) i posuđu za čaj. Slično zisha čajnicima, malene figurice izrađene od yixing gline su porozne i neglazirane te vrlo dobro upijaju tekućinu.

Održavanje figurica slično je onome Yixing glinenog čajnika. Ostaci čaja ili vode za ispiranje lišća obično se preliju preko čajnika, a četkom za čaj se obriše površina kako bi lakše i ravnomjernije upila čaj. Figurice se samo ispiru vodom bez korištenja sredstava za čišćenje kako bi se osiguralo progresivno povećanje boje čaja. Nakon duljeg održavanja, tijekom mjeseci ili godina, naš će ljubimac apsorbirati čaj, a njegov će izgled postati sjajniji.

Prijavite se za naš Newsletter.

Prijavom za newsletter primat ćete sve obavijesti o novim proizvodima i proizvodima na akciji