Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Organic Dark Tea Fu Zhuan Cha

Od: 6,50 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2101187 Kategorije: ,

Organic Dark Tea Fu Zhuan Cha

Od: 6,50 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2101187 Kategorije: ,

Organic Dark Tea Fu Zhuan Cha

Porijeklo: Anhua, Hunan, Kina
Vrijeme berbe:
lipanj, 2019.
Visina vrta: 780 m
Čajni grm: Taojiang Big Leaf Tea

Organic Dark Tea Fu Zhuan Cha je organski tamni čaj iz Anhua u provinciji Hunan. Fuzhuan Cha jedan je od najpoznatijih tamnih čajeva u Hunanu.

Tamni čaj je vrsta postfermentiranog čaja. Fermentacija tamnog čaja razlikuje se od one kod crnog i oolong čaja. Crni čaj nazivamo potpuno fermentiranim čajem, a oolong čaj polufermentiranim. Priroda fermentacije crnog i oolong čaja je reakcija biokemijskih sastava u lišću čaja u okruženju kisika, dok se postfermentacija tamnog čaja odvija, biokemijski se sastavi mijenjaju intervencijom mikroorganizama. Općenito, vrenje crnog i oolong čaja vrši se za nekoliko sati, dok će postfermentacija tamnog čaja trajati nakon što se proizvod napravi i trajat će nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina.

Dark tea se sastoji od grančice s tri do šest listića. Listići se prže na visokoj temperaturi na željeznoj tavi. Čaj se zatim rola u dva navrata. Nakon prvog valjanja stavlja se na hrpu 12-24 sata da fermentira i zatim se ponovno rola, ali manjim intenzitetom. Zatim se čaj peče u velikim zidanim pećima gdje se ne izbjegava dim borovog drveta za razliku od zelenih čajeva gdje je dim zabranjen. Nakon što u listićima ostane maksimalno 8% vode, čaj se preša u cigle i šalje u sušionice na dozrijevanje gdje se drži na visokoj vlazi. Tijekom ovog postupka stvara se plijesan koja se počinje razmnožavati. Ako se postupak izvodi pravilno, zlatno / žute mrlje prirodno se pojavljuju unutar prešanih listića.

 

Tamni čaj je davno izumljen u Kini. Postoji nekoliko vrsta tamnog čaja iz različitih provincija. Među njima je Hunan tamni čaj jedna od najvažnijih vrsta, a Fuzhuan Cha najosebujniji Hunan tamni čaj. Podrijetlo Hunan Dark Tea-Fuzhuan Cha blisko je povezano s kineskim nomadskim stanovništvom sjevernog i zapadnog teritorija. Danas su to Mongoli, Tibetanci, Uiguri itd.

Opću prehranu ovih naroda uglavnom čine meso, mlijeko i kruh. Nedostaje vegetativne hrane i hrane s vlaknima. Stoga im je potreban čaj za probavu ulja i pomoć u opskrbi vlaknima, vitaminima i mineralima. Čaj je nužan za njihov svakodnevni život. Kao što jedna priča govori, oni mogu izdržati tri dana bez ikakve hrane, dok jedan dan ne mogu izdržati bez čaja.

Anhua se nalazi u području planina Wuling u središnjem zapadnom dijelu provincije Hunan. Prekrivena je dubokim šumama te jedinstvenim stijenama koje je ledenjak stvorio prije otprilike šest stotina milijuna godina. Posebni prirodni uvjeti idealni su za rast čajnih grmova za čaj vrhunske kvalitete.

Fuzhuan Cha je najosebujniji tamni čaj proizveden u okrugu Anhua. Vrijeme proizvodnje Fuzhuan Cha bilo je u ljeto svake godine. Ljeto na kineskom je ‘Fu’ pa je tako je i dobio ime. Dobra prirodna sirovina za čaj Anhua i odlična obrada Fuzhuan Cha rezultiraju izvanrednom kvalitetom čaja te proizvodnjom gljivica koje su vrlo korisne za ljudsko zdravlje. Ovu gljivu Eurotium cristatum Kinezi zovu Jinhua, što znači Zlatni cvijet. Gljivice se razvijaju nakon više godina skladištenja i značajno pomažu u probavi, smanjuju masnoće i šećer u krvi te reguliraju metabolizam. Također poboljšava kvalitetu čaja na taj način što pomaže u transformaciji monosaharida i pospješuje oksidaciju polifenola. Time se značajno popravlja okus čaja koji s vremenom postaje glađi i slađi.

 

Priprema – čajnik:
• 4-5 g čaja
• 150-200 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 4: 3 min, 3.5 min, 4 min, 5 min

Priprema – gaiwan:
• 6 g čaja
• 100 ml vode
• temp. 90°C
• prelijevanja 7: 25s, 30s, 30s, 40s, 50s, 70s, 100s