Berba: proljeće 2023. (1.-3. proljetna berba mix)
Baza: sencha
Porijeklo: Kyoto, Japan
Kukicha zeleni čaj je poseban, jer za razliku od većine čajeva nije napravljen od lišća već od grančica i stabljika.
Kukicha sadrži šest puta više kalcija od kravljeg mlijeka te dva i pol puta više C vitamina od naranči. Stoga je, osim svoje blagosti, vrlo popularan čaj u Japanu i poželjan je za djecu i starije osobe. Miris je prilično jedinstven u usporedbi s drugim japanskim zelenim čajevima. Poseban miris teško je opisati, ali odmah ćete primijetiti razliku.
Kukicha je slatka, jer je bogata L-teaninom. Razlog tome je što se L-teanin prirodno proizvodi u korijenu, a od tamo odlazi u lišće preko stabljike. Sadržaj L-teanina i niski udio teina su rezultiraju slatkim okusom čaja s vrlo malo gorčine.
Kukicha čaj gotovo da nema alkaloida ni u tragovima. Sadrži najveći postotak tanina, vrlo snažnog sastojka koji organizam oslobađa od toksina. Ima alkalizirajući učinak na krv i zato ojačava i osvježava u slučajevima umora. Može nas osloboditi mučnine i gastritisa.
Vrlo je prikladan za svakodnevnu upotrebu kod ljudi koji imaju upalu bubrega, infekciju mjehura, neurasteniju, srčane bolesti, teškoće s probavom i opći umor.
Priprema:
• 3-4 g čaja (1,5 žličica)
• 150-200 ml vode
• temp. 70-80°C
• prelijevanja 3: 1 min, 2 min, 3 min