Vrijeme berbe: berba 2024.
Porijeklo: Kumamoto, Kyushu, Japan
Hojicha je japanski zeleni čaj koji je nastao u Kyotu prije gotovo 100 godina. Sam naziv Hojicha znači „pečeni čaj“. Za razliku od tradicionalnih zelenih čajeva, hojicha se nakon parenja listića peče. Postupak pečenja uklanja gorčinu i daje Hojichi svojstveni zemljani miris, crvenkasto-smeđu boju i jedinstven pečeni okus. Postupak pečenja izlučuje gotovo sav tein iz čaja te je Hojicha savršena alternativa kavi za one koji traže ugodno i toplo piće popodne ili navečer.
Hojicha powder sastoji se od listića i stabljika senche. Listići (Leaf sencha) čine 65%, a stabljike (Kuki sencha) 35% praha.
Preporuča se nakon težih jela.
Prah Hojiche se može koristiti na razne načine. Može se umiješati u toplo mlijeko, s vodom, u razne deserte, sladolede…. Desertima daje vrlo ugodnu aromu koju će obožvati i djeca.
Sastav:Visok postotak antioksidansa, a nizak teina.
Djelovanje:Kao i ostale vrste zelenih čajeva, houjicha pomaže u održavanju imuniteta, zdravlja srca i krvnih žila, potpomaže mršavljenju i pridonosi boljitku čitavog organizma.
Priprema:
Za pripremu je potrebna metlica od bambusa, 2 gram praha (otprilike 1/3 čajne žličice) i zdjela za Matchu.
Uliti 100 ml vode temperature 80°C na prah i brzo miješati metlicom dok se prah potpuno ne otopi i stvori se pjena na vrhu. Ako ne popijete odmah, potrebno je malo promiješati prije ispijanja da se podigne prah koji se slegao na dno.