Porijeklo: Kyoto, Japan
Vrijeme berbe: prva proljetna berba 2023. (Ichibancha; Yabukita,Yutakamidori, Saemidori)
1.-3. berba senche (baza za kukichu)
Kukicha s Matchom je jedinstvena i odlična mješavina koja u jednoj šalici donosi ono najbolje iz oba svijeta – Matche i Kukiche. Udio Matche je 2% u Kukichi. Dubok, ali lagan i sladak okus vrlo je skladan i blag.
Kukicha zeleni čaj je poseban jer za razliku od većine čajeva nije napravljen od lišća već od grančica i stabljika.
Kukicha sadrži šest puta više kalcija od kravljeg mlijeka te dva i pol puta više C vitamina od naranči. Stoga je, osim svoje blagosti, vrlo popularan čaj u Japanu i poželjan je za djecu i starije osobe.
Matcha se proizvodi od listića čajnih grmova koji se stavljaju u sjenu 20 dana prije berbe, a čaj se proizvodi u Japanu. Zbog rasta u sjeni ima visoki sadržaj aminokiseline teanina. Listići se melju između dva kamena kako bi se listići polako samljeli u fin prah. Mljevenje između kamena sprečava zagrijavanje koje štetno djeluje na sadržaj praha. Takvim mljevenjem listića prah zadržava sve hranjive sastojke i visoku kvalitetu.
Matcha višeg razreda ima slađi i ugodan okus.
Priprema:
• 3 g čaja (1 žličica)
• 200 ml vode
• temp. 80°C
• prelijevanja 3: 50 s, 1,5 min, 1,5 min