Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Akcija!

Oriental Beauty Oolong (Dong Fang Mei Ren)

Od: 1,79 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2204302 Kategorije: ,
Akcija!

Oriental Beauty Oolong (Dong Fang Mei Ren)

Od: 1,79 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2204302 Kategorije: ,

Oriental Beauty Oolong (Dong Fang Mei Ren)

Vrijeme berbe: srpanj, 2021.
Porijeklo: Daiyunshan, Fujian, Kina
Visina vrta: 1100 m
Kultivar: Jin Xuan
Način branja: ručno

Jedan od sasvim jedinstvenih oolong čajeva svakako je i Oriental Beauty (Dong Fang Mei Ren). Njegova specifičnost u odnosu na druge oolong čajeve počinje već od samog izgleda i njegovih bijelih dlačica na listu (vrlo malo oolong čaja ima ima dlačice), a tijelo mu je kratko i debelo. Tako je i dobio naziv i Peng Feng Wu Long (debeli oolong) ili Bai Hao Wu Long (oolong bijele kose). Listići se beru standardno jedan pupoljak s dva mlada listića.

Jedinstvenog je okusa što podsjeća na svojevrsni prirodni okus karamele. Oriental Beauty je ljetni čaj jer se čeka da malene životinjice (green leafhopper) započnu grickati lišće koje zatim započinje proces ozdravljenja te stvara svoj karakteristični medni okus. Slatkast, prilično osebujan i ugodan. Izraženija oksidacija tekućini daje prekrasnu voćnu aromu.

Čaj raste u visokoplaninskom čajnom vrtu, jer samo visokoplaninski čaj može biti  dovoljno dobre kvalitete te također i green leafhopper može tamo živjeti u prirodnoj ekološkoj ravnoteži. U tim uvjetima pesticid nije potreban za suzbijanje štetočina u vrtu čaja.

Oriental Beauty oolong nastao je na Tajvanu 1900-ih. Priča se da je jednom davno vrt čaja jednog farmera u Xinzhuu na Tajvanu u ljeto napao velik broj green leafhoppera. Iako su listovi čaja venuli, farmer je ipak ubrao oštećene nježne listove kako bi napravio oolong čaj jer nije želio izgubiti cijeli urod. Nakon što je napravio čaj, shvatio je da je fascinantnog okusa karamele te se čaj vrlo dobro prodao.

Danas se dosta Oriental Beauty oolonga proizvodi u južnom Fujianu s obzirom da ima više visokoplaninskih čajnih vrtova nego na Tajvanu. Kako su ova dva mjesta vrlo blizu i slična, samo preko jedne ravnice, postoji mnogo sličnosti u uzgoju i preradi čaja između Tajvana i južnog Fujiana.

Dai Yun Shan u južnom Fujianu. 1100m

   

Ovo je čudesna zelena mušica je ključna za stvaranje jedinstvenog okusa karamele orijentalne ljepote.
Listići čaja koje je nagrizla ova mušica.

Prerada oolong čaja počinje od sušenja na otvorenom, zatim će se podvrgnuti unutarnjem sušenju, prženju, valjanju i pečenju.

Postoji jedna vrsta posebnog načina da se ovaj čaj cijeni – dodajući jednu kap rakije u kuhanje te tako postaje čajni šampanjac!

Priprema – čajnik:
• 4 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 4: 2 min, 2,5 min, 3 min, 3,5 min

Priprema – gaiwan:
• 5 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 6: 35s, 40s, 60s, 90s, 110s, 140s