Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Tai Ping Hou Kui

Od: 7,80 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: EL-172023-2 Kategorija:

Tai Ping Hou Kui

Od: 7,80 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: EL-172023-2 Kategorija:

Tai Ping Hou Kui

Vrijeme berbe: 10.4.2023., prije kiša
Porijeklo: Houkeng village, Xinming district, Huangshan city, Anhui Province, Kina
Visina vrta: 710 m
Kultivar: Shidashuzhong
Način branja: ručno

Ovaj drevni zeleni čaj potječe iz dinastije Tang u nekadašnjem okrugu Taiping.
Tai Ping Hou Kui jedan je od deset najpoznatijih kineskih čajeva. To je jedan od rijetkih kineskih zelenih čajeva koji se radi od većih, zrelih listova, umjesto od vrlo nježnih pupoljaka i mladih listova čaja. Proizvodi se u Taipingu provinciji Anhui. (1983. okrug Taiping promijenjen je u sadašnji naziv okrug Huangshan).

Tai Ping Hou Kui je prvi puta proizveden oko 1900. godine. U to vrijeme je čaj u obližnjim gradovima okruga Taiping, npr. Šangaj, Nanjing i Yangzhou, bio iznimno tražen, a kupci su zahtijevali visokokvalitetni zeleni čaj. Uzgajivač čaja Wang Kui Cheng živio je na planini Monkey Hill (Hou Gang) u Taipingu. Bio je vrlo pametan i iskusan u preradi čaja. Odlučio je koristiti visokokvalitetni materijal te profinjenom obradom proizvesti seriju vrhunskog zelenog čaja kako bi zadovoljio potražnju svojih kupaca iz velikih gradova. Najviši čajni vrt na Monkey Hillu zove se Phoenix Peak (Feng Huang Jian) s nadmorskom visinom od 750 m.

Godine 1915. Tai Ping Hou Kui je na Svjetskoj izložbi u Panami nagrađen zlatnom nagradom za svoju izvanrednu kvalitetu.
Ovo je jedan od najdragocijenijih kineskih čajeva. Često ga kineski čelnici predstavljaju kao nacionalni dar predsjednicima stranih država.

Iako je Tai Ping Hou Kui bio poznat u Kini i u inozemstvu, njegova je proizvodnja ostala vrlo niska u usporedbi s drugim poznatim kineskim čajevima. Zapisi pokazuju godišnju proizvodnju u tim godinama:

  1. – 500 kg
  2. – 95 kg (Kineski građanski rat 1945.-1949. ozbiljno je utjecao na proizvodnju)
  3. – 500 kg
  4. – 500 kg
  5. – 1.000 kg
  6. – 1.500 kg
  7. – 12.600 kg (ove godine, proizvodnja Tai Ping Hou Kui proširena je na cijeli okrug Taiping, od prethodnih samo Hou Gang i Hou Keng Village).

Čak i sada, proizvodnja ovog čaja još uvijek je manja od ostalih deset najboljih i najpoznatijih kineskih čajeva. Postoje tri faktora koji ograničavaju proizvodnju ovog čaja.

  1. Čajni materijal mora biti isključivo od kultivara Shidacha. Ova sorta čaja uglavnom se sadi u području Taipinga. Malo drugih kineskih mjesta sadi ovu sortu.
  1. Samo u području Taipinga čaj može biti dovoljno nježan da se preradi kada mladica čaja naraste do jednog pupoljka i tri lista. To znači da izdanak čaja ovdje zadržava nježnost, čak i kada naraste.
  1. Do sada su samo farmeri u Taipingu odlično ovladali posebnim načinom obrade Tai Ping Hou Kuija.

Nakon što se čaj isprži, stavlja se jedna po jedna grančica na drveni tanjur. Zatim se ručno i nježno pritišće laganom pamučnom tkaninom.

Zbog visoke cijene, na tržištu se često može naći lažan Tai Ping Hou Kui. Najlakše se može prepoznati po izgledu koji je vrlo tanak i ravno strojno prešan. Pravi Tai Ping Hou Kui radi se ručno i deblji je od vrlo tankog papira (za razliku od lažnog) te na sebi ima otisak tkanine kojom je tijekom proizvodnje prekrivan i prešan.

Čaj ima ugodnu voćnu aromu s laganim cvjetnim okusom. Može se kuhati u gaiwanu, strpljivo čekajući da se suhi listovi ugriju i omekšaju, nježno padajući na dno čajnika. Također, može se uliti i izravno u dugu staklenu čašu te polagano ispijati bistru i osvježavajuću tekućinu dok lišće nastavlja infuziju. Kada se otpije 2/3 čaja, dolije se još vode te ponavlja postupak 3-4 puta.

Priprema – čajnik:
• 3 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 75-80°C
• prelijevanja 3: 2 min, 2,5 min, 3 min

Priprema – gaiwan:
• 3 g čaja
• 100 ml vode
• temp. 75-80°C
• prelijevanja 4: 30s, 40s, 50s, 100s