Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

2019 Aged Shou Mei White Tea Balls

Od: 1,60 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: YD224-4 Kategorije: ,

2019 Aged Shou Mei White Tea Balls

Od: 1,60 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: YD224-4 Kategorije: ,

2019 Aged Shou Mei White Tea Balls

Vrijeme berbe: 27. travanj 2019.
Porijeklo: Fengqing, Yunnan, Kina
Visina vrta: 1800 m
Kultivar: Da Ye Zhong
Način branja: ručno
Težina: cca 7g

Ako ste ljubitelj bijelog čaja, ovaj čaj će zasigurno biti vaš sljedeći omiljeni dnevni napitak. Praktično smotan u kuglice za jedno kuhanje.

Danas su Shou Mei i Gong Mei dva naziva koja se uglavnom koriste kao nazivi za ocjenjivanje bijelog čaja. Silver Needle (ili ‘Bai Hao Yin Zhen’) najviša je kategorije bijelog čaja te slijede Bai Mu Dan, Gong Mei i Shou Mei. Treba imati na umu da se ovaj sustav ocjenjivanja uglavnom koristi za ocjenjivanje delikatnosti lišća. Silver needle je najviši stupanj zbog činjenice da sadrži najviše pupova. No, kod bijelog čaja barem je jednako važna obrada i odležavanje, zbog čega Shou Mei i Gong Mei i dalje mogu biti izvrsni čajevi.

Shou Mei Tea je bijeli čaj koji se proizvodi od prirodno osušenih gornjih listova i vrhova čaja. Ima jak okus koji podsjeća na svjetlije oolong čajeve. Budući da se listovi čaja Shou Mei beru kasnije od listova sorte Bai Mudan, čaj može biti tamnije boje, ali bi ipak trebao imati zdrav udio zelene boje.

Okus svježeg Shou Meija je ugodan i blag. Štoviše, ima okus koji je mekši i dublji od Silver needla i White Peonyja.

Kod ovog čaja zanimljivo je da se nakon točno tri godine odležavanja, svježi zeleni okus i miris bijelog čaja pretvaraju se u složeniji, teži i cvjetni miris. Ove transformacije odležanog bijelog čaja sažete su u popularnoj kineskoj izreci: “一年茶,三年药,七年宝” što znači “Jednogodišnji čaj, Trogodišnji medicina, Sedmogodišnji blago”. Ljekovita vrijednost i sadržaj u listovima čaja postupno će se povećavati s dužim vremenom skladištenja. U Kini, mnogi stariji ljudi suhaju bijeli čaj kada se ne osjećaju dobro ili kada se prehlade.

Shou Mei je pristupačan i prikladan za ispijanje kod kuće, u uredu ili na putovanju.

Okus mu je gladak, sladak i voćni.

Priprema – čajnik:
• 1 kom
• 500 ml vode
• temp. 85-90°C
• prelijevanja 3: 1,5 min, 2 min, 3 min

Priprema – gaiwan:
• 1 kom
• 120 ml vode
• temp. 90°C
• prelijevanja 7: 40s, 25s, 15s, 20s, 25s, 30s, 30s