Porijeklo: Chuxiong, Yunnan, Kina
Vrijeme berbe: proljeće 2021.
Ovaj jedinstveni čaj dragocjen je i iznimno rijedak dragulj čiji se pupoljci beru samo jednom godišnje. Njegov neobičan oblik nalikuje grimiznom kljunu prekrasne crvenokljune plave svrake, endema korvida u Kini po kojem je i dobio ime. Baš poput kljuna ove veličanstvene ptice, listovi čaja Ziquezui imaju prekrasnu ljubičasto-crvenu nijansu, tipičnu za divlju sortu drveća Ziya. Ovi drevni listovi čajevca bogati su antocijanima, prirodnim pigmentima koji daju jedinstvenu ljubičastu nijansu i lagani muškatni okus.
Zbog načina obrade kojima nastaje ovaj čaj, spada u kategoriju bijelih čajeva. Nježne i meke arome, savršen za odležavanje. Nakon prvog kuhanja, pupoljci se otvaraju u vodi otkrivajući svoju osvježavajuću i pikantnu aromu oslobađajući sladak i dugotrajni cvjetni okus koji ostaje u ustima.
Čuvanje: listovi se mogu čuvati u originalnoj ambalaži ili u keramičkim vazama. Izbjegavajte toplinu, svjetlost i vlagu.
Priprema – čajnik:
• 5 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 4-5: 1,5 min, 2 min, 2,5 min, 3 min
Priprema – gaiwan:
• 4 g čaja
• 120 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 10: prvo prelijevanje 30-40s, iduća produžiti za 5-10 s