Podrijetlo: Yixing, Jiangsu, Kina
Kapacitet: 150 ml
Vrsta gline: Duan Ni
Ovaj okrugli (Xishi) Yixing čajnik ručno je izradio certificirani Yixing umjetnik Ronghua Wu i šalje se zajedno s umjetnikovim certifikatom autentičnosti unutar poklon kutije.
Qing Duan Ni poznat je po visokom sadržaju kvarca što mu daje karakterističan zrnasti izgled nakon pečenja. Tekstura čajnika je iznimno glatka i baršunasta na dodir.
Ovaj čajnik ima zamršeno ugravirane bambusove grane i lišće, nadopunjeno kineskim slovima “清香淡雅” (mirisno i elegantno), što se lijepo slaže s cjelokupnim dizajnom.
Bambus ima značajnu kulturnu važnost u tradicionalnom kineskom društvu simbolizirajući otpornost, eleganciju, dugovječnost i sreću, kao i integritet, skromnost i skladan, poetičan način života.
Čajnik dolazi s poklon kutijom i potvrdom o autentičnosti umjetnika.
Yixing čajnici su odlična investicija, jer pravilnom pripremom i održavanjem, poboljšavaju okus, miris i boju čaja, a s vremenom će postati i vrijedniji.
Važno je da prije prve upotrebe pripremiti čajnik.
Glina upija okuse te nikako nemojte koristiti deterdžente!
Prvi korak je pažljivo ispiranje iznutra i izvana hladnom vodom i uklanjanje nečistoća ako je slučajno zaostala koja mrvica. Provjerite da li voda slobodno curi kroz izljev. Zatim je potrebno prokuhati čajnik u loncu. Stavite čajnik i poklopac odvojeno u sredinu lonca. Napunite posudu s toliko vode da lonac i poklopac budu potpuno prekriveni vodom.
Pustite da lagano kuha 1 sat. Važno: nemojte dopustiti da zavrije jer se čajnik može oštetiti jer se previše pomiče unutar posude. Samo neka se lagano kuha. Posuđe za čaj nakon kuhanja ostavite u posudi za kuhanje i ostavite da se postupno ohladi prije nego što ga izvadite.
Vodi u kojoj se kuha čajnik može se dodati i čaj. Taj korak nije neophodan već je stvar osobnog ukusa. Dok neki tvrde da je bolje pustiti da Yixing glina polako upija čaj tijekom redovite upotrebe, drugi vjeruju da će kuhanje čajnika u čaju omogućiti da brže dostigne patinu koju svi priželjkujemo.
Yixing čajnik uvijek čistite samo i isključivo vodom.
Yixing čajnici su uglavnom namijenjeni samo jednoj određenoj vrsti čaja, baš iz razloga što svakim kuhanjem dobivaju patinu i razvijaju bolji okus sljedećeg čaja.
Nemojte u istom čajniku raditi crni, a zatim npr. bijeli ili zeleni čaj. Najbolje se opredijeliti za jednu vrstu.