Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Hibiskus (roselle)

Od: 1,59 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: TH140490-2 Kategorija:

Hibiskus (roselle)

Od: 1,59 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: TH140490-2 Kategorija:

Hibiskus (roselle)

Vrijeme berbe: proljeće, 2023.
Porijeklo: Tajland
Način branja: ručno

Pažljivo uzgojen bez upotrebe pesticida ili kemijskih gnojiva, ručno bran. Uzgajan i bran pod strogom japanskom kontrolom kvalitete kao visokokvalitetne sirovine i prerađuje se u japanskim pogonima.

Hibiskus ima dugu povijest. Koristili su ga drevni Indijanci i Egipćani. Poznato je da je kraljica Kleopatra za ljepotu voljela piti napitak od hibiskusa. Bogat je vitaminom C i polifenolima koji imaju jak antioksidativni učinak.

Kiselkasta aroma poznata je kao karakteristika ovog čaja, dok je jarko crvena boja posljedica visokog sadržaja antocijana i drugih hranjivih tvari poput vitamina C.

Rozela nije voće ni cvijet. Jestivi dijelovi koji se koriste za pripremu soka ili čaja su crvene mesnate “čašice” koje prekrivaju i zatvaraju sjemenke cvijeta.

Također je dobar izvor hranjivih tvari, vitamina i minerala. Konzumacija 100 grama sirovog hibiskusa sadrži oko 215 mg kalcija, 1,48 mg željeza, 12 mg vitamina C, 51 mg magnezija, 6,0 g ugljikohidrata, 37 mg fosfora, 208 mg kalija, kao i vitamin A, vitamine B1, B2 i B3. Cvjetovi su bogat izvor antocijana (antioksidansa) i protokatehuinske kiseline (“PCA”) uz vrlo nisku razine masti, šećera, natrija i ugljikohidrata.

Cvjetovi hibiskusa mogu biti crvene, žute, bijele boje ili boje breskve, a narastu i do 6 centimetara. Najpopularnija sorta je Hibiscus sabdariffa. Crveni cvjetovi ove sorte najčešće se uzgajaju u medicinske svrhe, a dostupni su kao dodaci prehrani.

Svojim kiselkastim okusom idealan je i osvježavajuć kada se pije sam ili u kombinaciji s drugim napitcima. Odličan je kao vruć napitak, ali i kao ledeni čaj za vruće ljetne dane.

Hibiskus se koristi u različitim kulturama kao lijek za različite bolesti. Egipćani su čaj od hibiskusa koristili za snižavanje tjelesne temperature, liječenje bolesti srca te kao diuretik. U Africi se čajem liječio zatvor, rak, bolesti jetre i simptomi prehlade. Kaša od lišća nanosila se na kožu za zacjeljivanje rana.
Danas je hibiskus popularan zbog svog pozitivnog djelovanja jer regulira i smanjuje visoki krvni tlak.

Priprema:  3 čaške preliti s 200 ml vode temperature 95 °C. Ostaviti 5 minuta te procijediti. Drugo prelijevanje ostaviti 8 minuta.
Broj prelijevanja: 2