Vrijeme berbe: travanj, 2024.
Porijeklo: Baguashan, Nantou, Tajvan
Visina vrta: 400 m
Kultivar: Cui Yu, TRES No. 13
Stupanj oksidacije: niska
Način branja: strojno
Popularan “svakodnevni” oolong prihvatljive cijene koji se često poslužuje u restoranima i uz obroke na Tajvanu. Jedan je od najboljih dostupnih oolong čajeva te kažu da ima najbolju vrijednost za cijenu.
Nakon nepogoda koje su prošle godine donijele prinos od samo 20%, ovaj vrt uz puno brige i ljubavi, jedva da pokazuje znakove teške prošlozimske suše koja je jako utjecala na čajne grmove. Novi mladi listići su bujni i izdašni.
Sorta Cui Yu je bila zasjenjena uspjehom sorte Jin Xuan T-12 i pretrpjela je dugi pad gotovo u zaborav zbog nižih prinosa i zahtjevnijeg uzgoja. Danas, ne samo da se ova sorta rijetko može naći, već je vrlo teško pronaći brižnog uzgajivača koji je spreman razumjeti karakter ove sorte i raditi s njom, a ne protiv nje. Iako, rijetki farmeri koji su se odlučili upustiti u ovu avanturu biti će nagrađeni više nego zadovoljavajućom šalicom čaja s iznenađujućom cvjetnom komponentom koja otkriva slojevitu složenost, a da pritom ne bude pretjerana. Prvom gutljaju prethodi ugodna aroma maslaca, a zatim cvjetne, glatke, svilenkaste blago slatke biljne note.
Ovo je na prvi pogled jednostavan čaj lagan za ispijanje, ali i onaj koji poziva na razinu poštovanja za svoju kompleksnost koja nas poziva da se potpuno prepustimo uživanju.
Priprema – čajnik:
• 5 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 4: 2 min, 2,5 min, 3 min, 3,5 min
Priprema – gaiwan:
• 5-6 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 6: 35s, 40s, 60s, 90s, 110s, 140s