Podrijetlo: Tokoname, prefektura Aichi, Japan
Kapacitet: 250 ml
Neglaziran
Mali, vrlo plitki Kyusu za cca. 140 ml finog čaja. Takvi čajnici služe za posebne čajeve. Gyokuro, Kabusecha ili fina Sencha, izvrsno se razvijaju u čaj iznimnog i punog okusa.
Originalni japanski ručno rađeni čajnik s bočnom ručkom majstora Yukitaka Umehara, Gyokko iz Tokonamea. Idealan za pripremu vrhunskog japanskog zelenog čaja. Izrađen od prirodne Shudei crvene gline posebnom tehnikom redukcijskog pečenja Tokoname Yaki Reduction koje smanjuje kiselost i gorčinu.
Čajnici napravljeni redukcijskim pečenjem imaju tendenciju blago oslabljenog do neutralnog karaktera i preporučuju se za sve vrste zelenog čaja.
Gyokko, kojeg vodi gospodin Yoshitaka Umehara, veliki je majstor klasične japanske keramike. Njegov primarni fokus leži u izradi japanskih čajnika, poznatih kao Kyusu, u Tokoname Yaki stilu, koji je visoko cijenjen u cijelom svijetu. G. Umehara je primio brojne nagrade za svoju umjetnost, uključujući priznanja kao što su ‘Japan Sencha Art,’ ‘Choza-Sho Pottery Exhibition,’ ‘Encourage Prize,’ nagrada ‘Outstanding Craftsmen’, između ostalih. Njegovu keramiku karakteriziraju lijepi, proporcionalni oblici, minuciozna perfekcija i zadivljujući detalji koji često izazivaju strahopoštovanje. Štoviše, Gyokko se ističe u zamršenoj umjetnosti “pečenja”, koristeći tradicionalne japanske peći. Postupkom “redukcijskog pečenja” postiže neobične, promjenjive tonove boja kao i prekrasne, postojane boje. Osnovni materijal potreban za ovaj proces, čisti prirodni proizvod nazvan Shudei, crvena je glina s visokim udjelom željeza izravnog izvora iz Tokoname. Međutim, Gyokkova keramika nije samo estetski ugodna, već je i praktična. Kako bi se olakšalo točenje čaja, Gyokko integrira keramičko cjedilo s više od 400 ručno probušenih rupa, koje poznavatelji čaja cijene čak i više od cjedila od nehrđajućeg čelika.
Svaki predmet je jedinstveno ručno izrađeno remek-djelo.
Pogodan za sve japanske čajeve. Čajnici proizvedeni redukcijskim pečenjem pomažu zelenom čaju da ima veće i uravnoteženije tijelo te tako ističe aromatične tvari i općenito bolji okus. S obzirom da je neglaziran, preporuča se koristiti za sličnu vrstu čaja. Izrađen od prirodne gline razvija patinu u interakciji sa svakim čajem, poboljšavajući i intenzivirajući svoj okus tijekom vremena. Iz tog razloga izbjegavajte korištenje vode iz slavine ili flaširane vode s visokim udjelom kamenca. Meka voda (slično prirodnoj planinskoj izvorskoj vodi) neće oštetiti patinu.
Čišćenje:
Za pravilnu njegu visokokvalitetne japanske keramike, uvijek koristite meku vodu tijekom pripreme i čišćenja. Nakon posljednje infuzije ispraznite čajnik i snažno ga isperite samo vodom. Nemojte strugati niti čistiti unutrašnjost. Kratko obrišite izvana čistom krpom i ostavite ga otvorenog da se potpuno osuši prije spremanja.
- Ne prati u perlici posuđa
- Ne stavljati u pećnicu ni mikrovalnu pećnicu
- Ne stavljati na štednjak niti blizu otvorenog plamena