Porijeklo: Japan
Matrijal: lijevano željezo
Zapremina: 800 ml
Boja: tamnosmeđa
Tetsubin se koristi za prokuhavanje vode i može se staviti na otvoren plamen. Može biti malene zapremine od 0,5 litre do čak 5 litara. Za razliku od Tetsukyusua, u njemu se ne može pripremati čaj, jer iznutra nije obložen emajlom što je i glavna razlika od Tetsukyusua.
Osim što željezni materijal čajnika obogaćuje vodu koja se u njemu kuha, također zaglađuje i poboljšava okus vode. To ga čini savršenim za pripremu nježnih japanskih čajeva. Okus čaja napravljenog vodom prokuhanom u Tetsubinu koji ostaje u ustima postaje izraženiji i slađi.
Tetsukyusu se za razliku od Tetsubina koristi za kuhanje čaja. Kako je unutrašnjost Tetsukyusua obložena emaljlom, u njega se može staviti čaj ili topla voda čak i na duže vrijeme. Međutim, ne smije se zagrijavati na otvorenoj vatri. Stoga se Tetsukyusu čajnici koriste za pripremu čaja, a nikako za prokuhavanje vode kao Tetsubini.
Za više informacija klikni ovdje.
Korištenje i održavanje:
- Prije prve upotrebe isprati Tetsubin hladnom vodom, a zatim nekoliko puta prokuhati vodu u njemu i baciti je dok ne postane čista.
- Tetsubin treba koristiti na plamenu, tj. plinskom štednjaku ili otvorenoj vatri. Nije prikladan za električne štednjake.
- Ne ulijevati hladnu vodu u vrući Tetsubin . To može uzrokovati oštećenje i pucanje.
- Ne ostavljati vodu u Tetsubinu dulje vrijeme te ga je potrebno obrisati i osušiti iznutra i izvana odmah nakon upotrebe kako bi se spriječilo hrđanje. Uvijek koristiti suhu krpu.
- Prije spremanja, pobrinite se da unutrašnjost Tetsubina bude potpuno suha.
- Ako Tetsubin niste koristili dulje vrijeme, ponovite prvi korak od ovih uputa.
- Ne stavljati u mikrovalnu pećnicu ni perilicu posuđa
- Prati vodom i čistom krpom
- Obrisati suhom krpom nakon pranja