Vrijeme berbe: 23. travanj 2024.
Porijeklo: West Lake, Xi Hu, Zhejiang, Kina
Visina vrta: 750 m
Kultivar: Qun Ti Zhong
Način branja: ručno
West Lake Dragon Well čaj je nedvojbeno najpoznatiji zeleni čaj iz Kine. Izrađen isključivo tradicionalnim metodama, ovaj čaj ručno biraju i obrađuju lokalni majstori čaja. Jedinstvena tehnika prženja u tavi rezultira prženom i orašastom aromom.
Jedinstveni naziv ovog kineskog zelenog čaja potječe iz drevnog sela zvanog “Zmajev bunar”, smještenog jugozapadno od “Zapadnog jezera” u Hangzhou.
Ovo slikovito jezero, koje zbog svog mirnog šarma cijene i kineski i međunarodni turisti, simbolizira Hangzhou u Kini. Okruženo brdima s vrhovima pagoda i zapanjujućim mostovima, West Lake se često smatra prikazom klasične kineske ljepote.
Južno od ovog legendarnog jezera nalazi se jedna od najpoznatijih regija čaja u Kini nazvana po samom Zapadnom jezeru. Ova regija obuhvaća pet poznatih sela Dragon Well u kojima se više od tisuću godina proizvodi izvorni lokalni čaj. Ovaj čaj proizvode mala obiteljska gospodarstava u selu Mei Jia Wu. Ostala 4 sela su Shifeng, Yunxi, Hupao i Longjing.
Čaj West Lake Dragon Well poznat je po četiri iznimne kvalitete: smaragdnozelenoj boji, aromatičnom okusu, prekrasnom izgledu i osvježavajućem okusu. Razdoblje berbe traje kratkih šest tjedana i počinje krajem ožujka. Najkvalitetniji čajevi proizvode se u prva dva tjedna. Nakon što se svježi listovi čaja uberu ujutro, moraju se osušiti na zraku u sjeni i istog dana ručno ispeći. Peku se ručno, golim rukama kako bi točno izmjerili toplinu i suhoću lišća. Nakon prženja, listovi čaja se ostave da se ohlade prije nego što se zatvore u vrećice kako bi se očuvala njihova svježina.
Sadržaj kofeina u čaju Dragon Well približno je upola manji od sadržaja tipičnog kineskog crnog čaja, zahvaljujući nižoj preporučenoj temperaturi namakanja. Njegova svježina čini ga iznimno bogatim antioksidansima, koji pomažu u poboljšanju kože, pružaju protuupalne prednosti i smanjuju rizik od uobičajenih bolesti.
Pogodan je i za cold brew. Nema nikakve gorčine i osjeća se prirodna slatkoća.
Priprema – čajnik:
- 3 g čaja
- 200 ml vode
- temp. 75°C
- prelijevanja 3: 1,5 min, 2 min, 3 min
Priprema – gaiwan:
- 4 g čaja
- 100 ml vode
- temp. 75°C
- prelijevanja 4-5: 30s, 40s, 50s, 100s, 150s