Vrijeme berbe: rujan, 2021.
Porijeklo: Baguashan, Nantou, Tajvan
Visina vrta: 250 m
Kultivar: Jin Xuan T-12
Stupanj oksidacije: srednja (65-75%)
Način branja: ručno
Razlog za odabir ovog čaja da ga uvrstimo u našu ponudu je tradicija koja je bila inspiracija za proizvodnju ovog crvenog oolong čaja. Ovo je adaptacija novog stila čaja te je namjera bila kroz ovaj čaj razviti stil tamnog oolonga koji bi najbolje istaknuo izražajni potencijal lokalnog kultivara Jin Xuan T-12. Po definiciji ovo nije ni crni čaj ni tipični oolong, već pomalo oboje.
Malo je oksidiran poput crnog čaja, ali završne faze su definitivno poput valjanog oolonga. Govoreći o slatkoći, ovaj čaj nudi glatkoću mliječne čokolade s pikantnom svježinom nalik marelici. Nema suhoće u ustima te ima dugotrajan kremasti završetak. To je elegantan večernji čaj koji će se svidjeti gotovo svima.
Ovaj čaj najbolje je pripremati u manjim čajnicima ili gaiwanu s većim brojem kraćih infuzija.
Priprema – čajnik:
• 5 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 4: 1,5-2 min, 1 min, 2 min, 3 min
Priprema – gaiwan:
• 5-6 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 6: 30s, 40s, 40s, 60s, 90s, 120s