Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Shiboridashi Tokoname – Hakusan Mogake

240,00 

*PDV je uključen u cijenu

Samo 2 komad(a) na zalihi

SKU: Y89310-2 Kategorija:

Shiboridashi Tokoname – Hakusan Mogake

240,00 

*PDV je uključen u cijenu

Samo 2 komad(a) na zalihi

SKU: Y89310-2 Kategorija:

Shiboridashi Tokoname – Hakusan Mogake

Podrijetlo: Tokoname, prefektura Aichi, Japan
Kapacitet: 100 ml
Neglaziran

Originalni japanski ručno izrađen ravni čajnik bez ručke iz poznatog majstora Hakusana u Tokonameu. Idealan za pripremu vrhunskog japanskog zelenog čaja. Izrađen od prirodne zelene gline posebnom kombinacijom redukcijskog i oksidacijskog pečenja za nasumično bojanje (Yohen).
Tehnika pečenja s morskim algama (Mogake) daje keramici posebnu teksturu. Poklopac savršeno prijanja s obzirom na Rokuro tehniku izrade gdje se dijelovi poklopca i donjeg dijela ručno postavljaju na lončarsko kolo i potom sastavljaju kako bi točno pristajali.

 

Shiboridashi je mala posuda za kuhanje čaja veličine dlana bez ručke ili cjedila na izljevu. Koristi se za čajeve kao što su gyokuro, kabusecha i visokokvalitetne senche koji se kuhaju na nižim temperaturama – što znači da bi čajnik bez drške trebao biti dovoljno hladan da ga može držati. Naziv shiboridashi u prijevodu znači “iscijediti”, a odnosi se na to kako se čaj gura kroz mali otvor, kako bi se izvukla posljednja kap iz lišća vrhunske kvalitete.

Iz najstarije od legendarnih šest drevnih peći (roku koyo), Tokoname proizvodi visokokvalitetno zemljano posuđe od 12. stoljeća. Naslage gline bogate željezom zaslužne su za karakterističnu crvenu boju koja, zajedno s oksidacijskim pečenjem, utječe na okus čaja. Današnji Tokoname, u kojem se nalazi oko 200 peći, sada je najveće mjesto proizvodnje keramike. Čista prirodna glina (shudei) je crvene boje, bogata željezom i ima poseban utjecaj na okus i djelovanje zelenog čaja. Za razliku od drugih regija, Tokoname još uvijek ima rezerve svoje poznate prirodne gline, iako se one smanjuju.

Pogodan za sve japanske čajeve. Čajnici proizvedeni redukcijskim pečenjem pomažu zelenom čaju da ima veće i uravnoteženije tijelo te tako ističe aromatične tvari i općenito bolji okus. S obzirom da je neglaziran, preporuča se koristiti za sličnu vrstu čaja. Izrađen od prirodne gline razvija patinu u interakciji sa svakim čajem, poboljšavajući i intenzivirajući svoj okus tijekom vremena. Iz tog razloga izbjegavajte korištenje vode iz slavine ili flaširane vode s visokim udjelom kamenca. Meka voda (slično prirodnoj planinskoj izvorskoj vodi) neće oštetiti patinu.

Shiboridashi prije upotrebe prvo treba zagrijati s vodom kako bi glina bolje reagirala s listićima čaja. Tek tada se dodaje čaj. Poznavatelji obično pripremaju čaj puno jači od početnika koji su manje naviknuti na intenzivan okus japanskih čajeva. Za najbolje rezultate, napuniti vodu samo do gornje trećine.

Čišćenje:

Za pravilnu njegu visokokvalitetne japanske keramike, uvijek koristite meku vodu tijekom pripreme i čišćenja. Nakon posljednje infuzije ispraznite shiboridashi i snažno ga isperite samo vodom. Nemojte strugati niti čistiti unutrašnjost. Kratko obrišite izvana čistom krpom i ostavite ga otvorenog da se potpuno osuši prije spremanja.

  • Ne prati u perlici posuđa
  • Ne stavljati u pećnicu ni mikrovalnu pećnicu
  • Ne stavljati na štednjak niti blizu otvorenog plamena

 

Prijavite se za naš Newsletter.

Prijavom za newsletter primat ćete sve obavijesti o novim proizvodima i proizvodima na akciji