Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Shuixian – Banyan Rock Tea

Od: 6,20 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WLNG_SXBY Kategorije: ,

Shuixian – Banyan Rock Tea

Od: 6,20 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WLNG_SXBY Kategorije: ,

Shuixian – Banyan Rock Tea

Vrijeme berbe: proljeće 2023.
Porijeklo: Wuyishan, Banyan, Fujian, Kina
Visina vrta: 640 m
Kultivar: Shuixian
Način branja: ručno

Shuixian je najdelikatniji “rock tea”, tj. čaj koji raste na kamenom području planine Wuji. Suptilne mineralne note koje dobiva s tla Banyana i nizak stupanj pečenja rezultiraju čajem bogate cvjetne arome. Glavna nota koja se može osjetiti je topla nota narcisa što je zapravo i pravo značenje kineskog izraza Shuixian.

Sorta Shuixian jedna je od najprikladnijih za proces starenja. Izvorno se uzgajala u Guangdongu, a kasnije je donesena u Fujian do parka Wuyishan, gdje je stekala svoju jedinstvenu mineralnost i veliku kompleksnost.

Yancha ili “rock tea”, su wulong čajevi koji rastu u samom srcu parka Wuyishan pokrajine Fujian.

                 

Ovo je vrlo vlažno područje, čija glavna značajka leži u njegovim strmim stjenovitim brežuljcima. Ovu vrstu tla hvalio je i Lu Yu tijekom dinastije Tang (618.-907.) kao najprikladniju za uzgoj čaja.

Banyan je čaj koji raste na rubovima i izvan nacionalnog parka na polustjenovitom području.

Često se uzgaja na isti način kao Zhengyan yancha (čaj koji raste na kamenom teritoriju u nacionalnom parku, zaštićen UNESCO-om i strogo se kotrolira uzgoj bez pesticida). Ovaj čaj još uvijek ima puno karakteristika Zhengyana jer raste na gotovo istom tlu, iako je jedinstveno okruženje u kojem Zhengyan yancha raste teško nadmašiti. Pesticidi se ovdje izvan nacionalnog parka smiju koristiti, ali se ne koriste uvijek.

Završni proces pečenja ovih čajeva obavlja se pomoću drvenog ugljena, obogaćujući čaj dugotrajnom prženom aromom. Prvo pečenje obavlja se između svibnja i lipnja, drugo se provodi u kolovozu, dok se treće pečenje odvija između listopada i studenog.

Peng Bao, proizvođač ovog čaja kojeg smo imali prilike i osobno upoznati nedavno prilikom posjata Kini, potječe od generacija uzgajivača stabala čaja u parku Wuyishan. Majstor je u umjetnosti Yáo qīnga, tj. procesa kombiniranja nekoliko vrsta čajeva da bi se dobio najbolji okus, a koji predstavlja najvažniju fazu za proizvodnju visokokvalitetnih wulong čajeva. Proveo nas je svojim vrtovima i uputio u proces miješanja čajeva kada smo trebali sami napraviti svoj blend za Da Hong Pao prema njegovom primjeru.
Njegovo umijeće donijelo mu je brojne zlatne i srebrne medalje na natjecanjima.

Ove se čajeve isplati čekati jer donose novu toplinu u hladnu sezonu.

 

Priprema – Yixing glineni čajnik:
• 5 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 100°C
• prelijevanja 5: 10s, 10s, 20s, 30s, 50s

Priprema – gaiwan:
• 5-6 g čaja
• 120 ml vode
• temp. 100°C
• prelijevanja 5:  5s, 10s, 15s, 25s, 40s