Vrijeme berbe: svibanj, 2023.
Porijeklo: Sun Moon Lake, Nantou County, Tajvan
Visina vrta: 700 m
Kultivar: Hong Yu, TTES No. 18
Način branja: ručno
Stupanj oksidacije: visok
Farmer Li uzgaja i proizvodi čaj sa svojom ženom i dvoje djece od lišća koje nikada nije u doticaju sa sintetičkim pesticidima. Ta se čistoća svakako osjeti u šalici čaja.
Poseban crni čaj s Tajvana, Yuchi Red Jade također je poznat i kao “Ruby”. Hong Yu u prijevodu znači Red Jade ili Ruby, a otuda i naziv za ovaj čaj. Red Jade potječe iz grada Yuchi na obali slikovitog jezera Sun Moon na Tajvanu.
Kultivar Hong Yu TTES br. 18 razvijen je na Tajvanu nedavno u pokušaju da se potakne proizvodnja crnog čaja u toj zemlji, a ovaj kultivar razvijen je iz Assamice iz Burme i lokalnog divljeg čajevca s Tajvana. Čajevi dobiveni novim kultivarom Red Jade imaju jedinstvenu aromu mente.
Crni čaj Yuchi Red Jade ima velike uvijene listove koji stvaraju tamnu jantarnocrvenu tekućinu. Ovaj je čaj poznat po jakom okusu. Ističu se i vrlo ugodne voćne note. Ovaj čaj je vrlo složen, jedinstvenih okusa koji ga čine zaista zadivljujućim! Okus je u skladnoj ravnoteži slatkih voćnih nota i hladnih nota cimeta.
Vrt je testiran na usklađenost sa strogim EU standardima na pesticide te je ocijenjen izvrsnim ocjenama što je još jedan dobar razlog za podršku radu ovom farmeru.
Priprema – čajnik:
• 3-4 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 85-90°C
• prelijevanja 4: 1-2 min, 2,5 min, 3 min, 3,5 min
Priprema – gaiwan:
• 4-5 g čaja
• 110-130 ml vode
• temp. 90°C
• prelijevanja 5: 20s, 25s, 45s, 50s, 70s