Vrijeme berbe: travanj, 2023.
Porijeklo: Beishan, Nantou County, Tajvan
Visina vrta: 1100 m
Kultivar: Heritage Wuyi
Način branja: strojno
Stupanj oksidacije: srednji
Kultivar koji se koristi za izradu ovog čaja je izravan potomak čajnih grmova Wuyija donesenih u Tajvan iz sjevernog Fujiana prije japanske vladavine. Danas je vrlo rijetka sorta na Tajvanu, jer se više ne koristi zbog sve većeg trenda i naginjanja prema mirisnim čajevima.
Ovaj je čajni grm evoluirao potpuno različito od svojih kineskih predaka u prošlom stoljeću. Ipak, u mirisu i okusu će se primijetiti mineralna komponenta, kao i note koštuničavog voća.
Navedeni kultivar je odličan za tamnije čajeve, a ovaj čaj dolazi iz vrta Beishan na 1100 metara nadmorske visine za koji sada također možemo službeno izjaviti da je prema svim lokalnim standardima ekološki. Čaj je složen i raskošan te zahtijeva nekoliko infuzija kako bi otkrio sve svoje različite slojeve okusa, teksture i aroma.
Očaravajuće prekrasne, duboke, crvenkastosmeđe tekućine koja osvaja vrtlogom aroma, voćnog kompota, prženih orašastih plodova i nešto senzualnijih svježih nota lista duhana. Slično svojim dalekim rođacima, ovaj Wuyi čaj ima i veliki potencijal za starenje.
Ovaj čaj svakako pruža rijetko i autentično iskustvo ispijanja čaja.
Priprema – čajnik:
• 4-5 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 4: 2 min, 2,5 min, 3 min, 3,5 min
Priprema – gaiwan:
• 5-6 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 6: 25s, 35s, 40s, 60s, 110s, 140s