Vrijeme berbe: 15 travnja 2022.
Porijeklo: Ming Feng Shan, Lincang, Yunnan, Kina
Visina vrta: 2100 m
Kultivar: Yunnan Big Leaf Tea Old Tree
Način branja: ručno
Bijeli čaj proizveden od lišća starih stabala iz Yunnana naziva se i Gu Shu Bai Lu što znači „Bijela rosa starog drveta“. Većina bijelog čaja dobivenog od starih stabla proizvedenog u Yunnanu može se nazvati i pu-erh čaj pa ga neki ljudi nazivaju i bijelim pu-erhom.
Kineski bijeli čaj uglavnom se u povijesti proizvodio na području sjevernog Fujiana. Kako je bijeli čaj iz Fujiana posljednjih godina sve popularniji, cijena mu se znatno povećala. Unatoč velikom prinosu čaja, povećana potražnja i visoka cijena bijelog čaja rezultirala je prekomjernim branjem listića što je uzrokovalo smanjenje kvalitete materijala.
Stara čajna stabla iz Yunnana vrlo su kvalitetna sirovina za proizvodnju bijelog čaja. Prirodno rastu bez ikakvih stimulansa i onečišćenja te imaju bogat i kvalitetan sastav. Kao što znamo, obrada bijelog čaja je vrlo jednostavna (nakon branja listići se suše na suncu) te se kvaliteta materijala bitno odražava na konačnu kvalitetu čaja.
Priprema – čajnik:
• 3-4 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 4: 1-2 min, 2 min, 3 min, 4 min
Priprema – gaiwan:
• 5 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 5: 20s, 35s, 40s, 60s, 80s