Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Akcija!

Ma Tai Old Tree (Yunnan Rock Tea) Pu-erh Tea

Od: 2,60 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2105112 Kategorije: ,
Akcija!

Ma Tai Old Tree (Yunnan Rock Tea) Pu-erh Tea

Od: 2,60 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2105112 Kategorije: ,

Ma Tai Old Tree (Yunnan Rock Tea) Pu-erh Tea

Vrijeme berbe: 13.4. 2020.
Porijeklo: Ma Tai, Yunnan, Kina
Visina vrta: 1600m
Kultivar: Old Tree Yunnan Big Leaf Tea

Matai je malo selo smješteno u Lincangu, u neposrednoj blizini rijeke Lan Cang, koja razdvaja dvije Yunnan regije Pu Er i Lincang. Ovdje je vrlo mirno, izolirano i tiho, neprepoznato u mjesto u svijetu čaja, ali u očima pravih čajnih majstora ovo je vrt blaga. U Kini postoji mnogo čajnih vrtova, ali samo na tri mjesta, čajni vrtovi su vrlo stjenoviti. To su Wuyi iz Fujiana, Feng Huang Shan iz Chaozhoua i Matai iz Yunnana.

Stari čajni vrt Matai sagrađen je prije otprilike dvjesto godina. Nadmorska visina vrta je 1650 m. Noću se vlažni zrak rijeke Lancang uspinje do čajnih grmova stvarajući oblak i maglu, a danju je južni dio vrta s izložen suncu. Budući da je na visokoj planini, čak i navečer, sunce još uvijek prekriva čajni vrt. Danju je temperatura visoka, a noću niska. Vrt obiluje stijenama koje obogaćuju stablo čaja željezom i drugim mineralima. Starost stabla je oko 100-200 godina. Stara stabla rastu prirodno bez pesticida i kemijskih gnojiva. Kamenjari okružuju drveće bogatim mineralima i daju čaju duboki okus.

Okus Matai čaja je vrlo čist i snažan, a što je najvažnije, jak okus vrlo se brzo pretvara u sladak, ugodan i dugotrajan okus.
Čaj je vrlo dobar za čuvanje zbog svoje izvrsne teksture i jedinstvene kvalitete. Također i rijetkost ovog čaja dodavat će mu vrijednosti tijekom čuvanja.

Sheng Pu-erh čaj potječe od zelenog čaja od kojeg se razlikuje samo u dvije stvari. Jedna je što je temperatura prženja (Sha Qing) sheng puerh-a nešto niža od temperature za zeleni čaj, a druga je što se sheng pu-erh suši na sunčevoj svjetlosti za razliku od zelenog čaja.

Sheng pu-erh je zapravo vrlo jednostavan u obradi. S druge strane, jedinstveno pravilo je da što je jednostavnija obrada, to je teže proizvesti dobar čaj. Bez komplicirane obrade, kvaliteta sirovine najviše se odražava na kvalitetu čaja. Zato u Yunnanu postoji toliko poznatih planina čaja i starih čajevca za sheng pu-erh. Prema ovome možemo razumjeti zašto je cijena sheng pu-erh čaja općenito viša od shu (kuhanog/ripe) pu-erha unatoč tome što je obrada kuhanog puno složenija i skuplja.

Kod Sheng Pu-erh čaja zapravo se očekuje uživanje u prirodnom divljem okusu biljke čajevca za razliku od ripe pu-erha i većine starih čajeva gdje se pokazuje i umijeće obrade.

 

 

 

Priprema – čajnik:
• 5 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 85-90°C
• prelijevanja 4-5: 1 min, 1,5 min, 2 min, 2,5 min, 3 min

Priprema – gaiwan:
• 7-8 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 85-90°C
• prelijevanja 10: 20s, 25s, 30s, 35s, 40s, 50s, 60s, 80s, 120s, 150s