Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Ancient Tree Mao Cha Sheng Pu-erh

Od: 1,80 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF221011-20 Kategorija:

Ancient Tree Mao Cha Sheng Pu-erh

Od: 1,80 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF221011-20 Kategorija:

Ancient Tree Mao Cha Sheng Pu-erh

Vrijeme berbe: travanj i rujan 2022.
Porijeklo: Ming Feng Shan, Lincang, Yunnan, Kina
Visina vrta: 2050-2100 m
Kultivar:  Yunnan Big Leaf Tea Old Tree (140-400 god)
Način branja: ručno

Vrt čaja nalazi se u Ming Feng Shanu u okrugu Yongde u jugozapadnom Yunnanu. Razlog zašto se koristi ova sirovina je zbog starih stabla čaja u rasponu od 150-400 godina koja rastu u ovom vrtu te ovdašnjim poljoprivrednicima koji su vrlo vješti i pouzdani u berbi i obradi ovih listića. Naime, ova se stabla moraju pažljivo obirati kako bi i dalje uspijevala. Nadmorska visina čajnog vrta je vrlo visoka i doseže 2050-2100m što je rijetkost za vrtove Yunnana.

Prirodni uzgoj starih stabala čaja i vrlo visoka nadmorska visina osiguravaju vrlo dubok okus čaja koji je čist, kompleksan s naznakom okusa šljive.

U širem kontekstu prerade čajeva, pojam mao cha odnosi se na nedovršenu fazu; uvenulu, djelomično prženu ili na drugi način nepotpuno osušenu i dovršenu. Iako se ovaj nedovršeni čaj može kušati kako bi se procijenio razvoj okusa ili prodati pržionicama treće strane, gotovo se nikada ne nudi na prodaju potrošačima, budući da se ne čuva za skladištenje. Međutim, u neobičnom spektru proizvodnje pu-erha, mao cha također uključuje čajeve koji su osušeni ili prešani, ali još nisu odležali.

Posljednjih su godina proizvođači pu-erha pronašli tržište za sheng pu-erh čajeve koji još nisu odležali. S lišćem koje je još uvijek zelene boje, ovi se čajevi nazivaju mao cha ili nedovršeni čaj, unatoč činjenici da su potpuno osušeni. Umjesto da se skladište deset godina prije nego što pronađu kupca, ti se čajevi sada prodaju potrošačkom tržištu takvi kakvi jesu. Dok neki ljubitelji pu-erha cijene ove zelene verzije zbog njihovog postojećeg okusa, drugi bi ih mogli kupiti kao investiciju, s namjerom da ih čuvaju godinama dok čaj odležavanjem stari i dobiva na vrijednosti.

Prije odležavanja nalikuju zelenom čaju ljetne berbe, ali obično sadrže zrelije listove koji doprinose oštrijem okusu. Primjerci visoke kvalitete beru se sa starijih stabala čaja nego standardni zeleni čajevi, što daje dodatnu složenost okusa. Korištenjem kratkih, vrućih natapanja, zeleni pu-erh može dati više infuzija od tradicionalnih zelenih čajeva, s većim varijacijama u okusu tijekom nekoliko kuhanja.

Poznavatelji, kako u Kini tako i u inozemstvu, također bi mogli kupiti nedovršene mao cha listove kako bi sami kontrolirali proces starenja.

Pu-erh maocha u obliku listova u rinfuzi sazrijeva sasvim drugačije nego kada se radi u komprimiranom obliku. Izdašno odležana mao cha iz lišća dobiva jedinstven profil okusa. Toliko je dobar da mislimo da je vrijedan svoje potkategorije

Priprema – čajnik:
• 4 g čaja (2 velike žlice)
• 200 ml vode
• temp. 85-90°C
• prelijevanja 4-5: (10s te vodu izliti), 1 min, 1,5 min, 2 min, 2,5 min, 3 min

Priprema – gaiwan:
• 5 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 85-90°C
• prelijevanja 8: (10s te vodu izliti), 15s, 20s, 25s, 30s, 40s, 50s, 60s, 80s