Porijeklo: Guafengzhai, Yiwu, Xishuangbanna, Yunnan, Kina
Vrijeme berbe: proljeće 1990.
Guafeng zhai znači selo u kojem puše vjetar budući da je ovo selo vrlo vjetrovito. U prošlosti je ovdje živjela Hui manjina. Cesta do Guafengzhaija bila je vrlo loša te se samo motociklom moglo stići. Selo sada čine stanovnici 147 obitelji, a stable čaja su u vlasništvu mještana. Tri nisu orezivana i rastu u šumi gdje je priroda vrlo lijepa i bogata.
Čaj je odležao više od 30 godina te je nježnog okusa, blagog i orašastog, a može djelovati i malo uljasto.
U tradicionalnom proizvodnom procesu sirovog pu-erh čaja dodaje se sušenje zrakom kako bi se zadržala aroma. Nakon valjanja se koristi posebna tehnologija kontrole temperature i vlažnosti, a zatim se čaj peče za dodatnu aromu.
Za razliku od drugih čajeva kod kojih je idealno da se konzumiraju neposredno nakon proizvodnje, pu-erh čaj može se konzumirati odmah ili tijekom dugog niza godina. Razvrstavaju se po godini berbe i regiji proizvodnje. Nakon procesa proizvodnje čaj se ostavlja da zreli, a kvaliteta s godinama raste. Svakodnevno ispijanje pu-erh čaja, je put ka dobrom zdravlju.
Priprema – čajnik:
• 5 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 85-90°C
• prelijevanja 4-5: (10s te vodu izliti), 1 min, 1,5 min, 2 min, 2,5 min, 3 min
Priprema – gaiwan:
• 4 g čaja
• 120 ml vode
• temp. 100°C
• prelijevanja 12: (10s te vodu izliti), prvo prelijevanje 15s, iduća produžiti za 5-10 s