Porijeklo: Wokan Shan of Simao Yunnan, Kina
Vrijeme berbe: ožujak, 2018.
Visina vrta: 1560 m
Čajni grm: Yunnan Big Leaf Tea Qun Ti Zhong (Seed growing), starost oko 60 godina
Za razliku od većine Yunnan Shu Pu-erh čajeva za koje se koriste miješane sirovine iz mnogih različitih čajnih vrtova, ovdje se koristi samo materijal iz jednog organskog čajnog vrta. Ovime se iz kontroliranog izvrsnog materijala izrađuje visokokvalitetni organski shu pu-erh čaj. Čaj ima mnogo zlatnih vrhova i slatkog voćnog je okusa. Tekućina je tamna, dubokog okusa koji je rezultat bogatog sadržaja koji donosi organski uzgoj.
Nakon prženja i valjanja čaj se stavlja na sunce kako bi se osušio. To je jedinstvena obrada čaja Yunnan Puerha – Shai Qing. Listići se zatim slažu na hrpu i prekrivaju palminom tkaninom s mikroorganizmom za fermentaciju. Fermentacija traje oko dva mjeseca.
Razvrstavanje listova je razlog zašto mini tou cha ima malu i dosljednu veličinu listova. Nakon fermentacije zreli pu-erh čaj se prosije i razvrsta, a sitniji listovi čaja obično se koriste za proizvodnju mini tuocha. Nakon postupka fermentacije sakupljaju se finiji listići za izradu mini tuocha-a. Dakle, kvaliteta mini tuocha slijedi istu kvalitetu sirovine koja se koristi za proizvodnju iste serije zrelog pu-erh čaja i nije lošije kvalitete u usporedbi s većim lišćem iz iste serije.
Iz postupka ocjenjivanja, čajni listovi svrstavaju se u vrhove, sitne listove, krupne listove, stabljike itd. Obično postoji 5 do 6 stupnjeva ili ponekad čak i do 10 stupnjeva u kojima najviša ocjena sadrži najveći postotak pupova pa se zove Gong Ting pu-erh čaj. Zatim slijedi posebna ocjena, 1. razred, 2. razred i tako dalje. Zahvaljujući broju zlatnih vrhova, izgled ocjene Gong Ting je tako krasan. Zbog vrlo ograničene količine i velike potražnje Gong Ting pu-erh ima najvišu cijenu. Međutim, ocjena zrelog pu-erh čaja ne odražava njegovu kvalitetu, već karakteristike šalice. Kvaliteta je definirana korištenom sirovinom.
Određeni sastojci u pupoljcima čaja proizvode vrlo jedinstven okus. Zahvaljujući velikom broju pupova okus je vrlo nježan i mekan. U osnovi, u ovom trendu nema izuzetaka bez obzira na vrstu čaja. Kad se čaj sastoji od više većih i zrelih listova, daje puniji i trajniji okus dok je čaj s puno pupova mekši i nježniji.
Ocjene zrelog Puerh čaja odražavaju njegov karakter, a kvalitetu definira njegova sirovina.
Pomaže u probavi hrane te blagotvorno djeluje na želudac.
Priprema – čajnik:
• 5 g čaja (1 tuocha)
• 200 ml vode
• temp. 90°C
• prelijevanja 5: 1 min, 1.5 min, 2 min, 2.5 min, 3 min
Priprema – gaiwan:
• 5 g čaja (1 tuocha)
• 100 ml vode
• temp. 90°C
• prelijevanja 8: 20s, 15s, 15s, 20s, 30s, 50s, 60s, 120s